Солени глоби за измами на Черен петък

Солени глоби за измами на Черен петък.

И днес продължава така наречение Черен петък. Денят, в който се предполага, че може да се пазарува с голяма отстъпка, но не спират и нелоялните практики.

Комисията за защита на потребителите вече започна проверки. Забелязани са немалко нарушения каза пред Нова, Игнат Асенов от „Контрол на пазара“.
Следят се и над 20 от големите сайтове за пазаруване. Глобите са от 300 до 3000 лева. При заблуда на потребителите може да достигне и до 30 000 лева.

Особено трябва да се внимава, когато пазаруваме от сайтове от чужбина, които са извън ЕС, защото там важат други правила. Потребителите трябва да знаят, че при ползването на ваучери за намаления почивки и резервации правата им са различни.

Най-честите нарушения са свързани с обявяването на цената, коментира председателят на контролния орган Стоил Алипиев в ефира на „bTV“.

Съобщението, че има намаление, е маркетингов похват, използван от търговците. Начинът му на прилагане не е уреден в закона, като намалението трябва да се направи от най-ниско прилаганата цена месец назад от обявяването му, обясни Алипиев.

Сред нарушенията попада и това, при което старата не се обявява, така че да види потребителят какво е реалното намаление. Алипиев добави, че другото нарушение е да не се обяви срокът, за който действа съобщението за намалението.

Вече има наложени санкции заради „Черния петък“.

Експертът заяви, че промоции има не само в нехранителния сектор,

като от началото на годината досега са били констатирани нелоялни търговски практики,

които са свързани с хранителни стоки. Глобите стигат до 50 000 лева. За 2023 г. са били издадени наказателни постановления за около 5,5 милиона лева.

- реклама -