Служител на ДАНС с обвинение за шпионаж в полза на Русия

Служител на ДАНС е с обвинение за шпионаж в полза на Русия от миналата седмица. Това заяви пред bTV говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. Той е подведен под отговорност в рамките на разследването срещу двама агенти от ДАНС и един служител на министерство, че са предавали тайни на Русия.

„То е обвинено за това, че е извършило шпионска дейност в полза на Руската федерация и това е престъпление по член 104 от Наказателния кодекс. Това е служител на ДАНС. Определението му е мярка за неотклонение парична гаранция, предвид здравословните проблеми, които той има, и възрастта, на която е“. Това отбеляза говорителят на Специализираната прокуратура.

Води се разследване от Софийската районна прокуратура за закана с убийство по случая с прокурора от спецпрокуратурата

Ангел Кънев, който получи заплаха за живота.

Това съобщи пък административния ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

„Нашето становище е, че всъщност заплахата срещу всеки магистрат, независимо дали е следовател, прокурор или съдия, е заплаха срещу основите на държавността. В този ред на мисли, заплахата срещу конкретен магистрат е заплаха срещу правосъдието“. Това отбеляза и Кръстев.

Според Валентина Маджарова заплахите, които се получават по адрес на магистрати, са индикация, че се вършат работата и чрез тази работа засягат интереси. Тя припомни, че през 2018 г. е разкрит случай за приготовление към убийството на двама магистрати и прокурори от Специализирана прокуратура.

„Най вероятно заплахата идва във връзка с наблюдавани от колегата досъдебни производства и разследвания, които той е извършвал. Конкретно по кое дело, по което той е работил, е получена тази заплаха – на тези въпроси трябва да отговори разследването, което се води от прокурори в Софийска районна прокуратура“, обясни Маджарова. Тя заяви, че името на държавата, изписано с изрезки от вестници в заплахата, не е Дубай.

По отношение на разследването срещу вицепремиера Асен Василев, ръководителят на Спецпрокуратурата каза, че сигналите са няколко. „Касае се за цената на горивата. Предмет на разследване е корупционна практика, в която са въвлечени множество лица, заемащи висши публични длъжности. Дали Асен Василев има отношение към това, ще покаже разследването. Към момента мисля, че Василев не е разпитан”, каза още Валентина Маджарова.

- реклама -