гласуване

Служебното правителство ще успее да подсигури машинното гласуване – ВИДЕО

Министерски съвет и Министерство на финансите са в готовност да осигурят необходимите ресурси за машинното гласуване.

Това заяви служебният вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната Стефан Янев, който отговоря за изборния процес.

Спешно свика полицията и ЦИК

Първата работна среща на екипа, който ще се занимава с организацията на изборите, ръководен от Янев, се проведе в Министерски съвет днес на обяд. В нея участие са взели представители на външно министерство, ЦИК, МВР и Главна Дирекция „Национална полиция”. На сбирката е присъствал и финансовия служебен министър Кирил Ананиев, който трябва да изготви новата план-сметка за предсрочните избори.

Търсят се 13 хиляди машини за вота

5296114

„Грубата цифра е около 13 000 машини, ако се реализира тази обществена поръчка. Тя ще бъде организирана от ЦИК”, каза Янев.

„Каквито и да са средствата, колкото и повече да са средствата, ще търсим решение“, подчерта още вицепремиерът.

До спешната промяна се стигна след като вчера ВАС постанови, че машинно гласуване трябва да има във всички избирателни секции, а не само на определени места.

Машинно гласуванеСлагат машини и в чужбина

„За първи път ще има машинно гласуване в секциите в чужбина, което е един доста сериозен въпрос както от гледна точка на подготовката, участието на съответните членове на избирателните комисии, логистиката“, изтъкна вицепремиера.
Външно министерство е получило уверение от ЦИК, че подготовката ще бъде навременна и няма да има трудности в организацията на изборите в чужбина.
- реклама -