Словакия

Словакия връща запаса от 2017 г.

Словакия връща запаса от 2017 г., съобщи министърът на отбраната Петер Гайдош.

Догодина трябва да са обучени първите 50 запасняци, като всеки от тях ще получава за това по 600 евро на година, съобщава сайтът на столичния вестник SME.

До сега не сме имали система на активен запас в армията, това трябва да се промени”, смята Гайдош. По думите му броят на подготвените запасняци зависи от бюджета на армията. Предполага се, че до 2017 г. ще бъдат подготвени 50 войници от запаса, а до 2020 г. броят им ще бъде 257 души.

Професия запасняк

Запасняците ще получават професия, която да могат да упражняват и в мирно време, например сапьори и химици. Армията би могла да ги използва при определени ситуации като природни бедствия както в страната, така и зад граница.

Когато премине 75% от обучението, всеки запасняк ще започне да получава по 600 евро годишно. В случай на природна катастрофа запасняците ще бъдат освобождавани от работните си места, а заплатата им ще бъде поемана от армията, като към нея ще се добавя надница според военния им чин.

В Словакия задължителната казарма бе отменена през 2006 г. Днес професионалната армия на страната се състои от около 13 000 военни.

- реклама -