Борисов синдикати прослужено време

След срещата при премиера Борисов: Парите за прослужено време остават – Снимки, Видео

Добавката за прослужено време няма да отпада засега, не това е приоритет за обществото ни днес.

Това заявиха след среща при премиера Бойко Борисов лидерите на Подкрепа и КНСБ.

Всъщност такава добавка няма от десет години, има пари за стаж и опит, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Говорихме и за доста други неща, „Подкрепа“ ще работи по програмата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, подчерта Димитър Манолов, лидер на КТ.

Аз разбрах, че това, което коментирахме от няколко дена – добавката за опит и стаж, не е темата на България в момента. Темата са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието, в здравеопазването и т.н.

Затова ние следващата седмица ще търсим конкретни теми, по които социалните партньори и бизнесът заедно с нас, надявам се, да дадем най-добрите решения. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след срещата.

За мен е много важно да стане ясно, че т. нар. клас прослужено време го няма в България от 2007 г. Тогава се отмени и беше заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста различна и не е свързана с това колко години си служил. Важно е да постигнем съгласие по сериозните теми в България и най-накрая да сложим на масата нова визия, уточни Димитров.

Ние очакваме в процесите на кабинета за следващите 4 г. да видим ясна визия за увеличение доходите на българите.

И какво ще правим по-нататък, така че увеличението на доходите да бъде основна и най-важна цел. Искаме сериозна ревизия в сферата на социалното подпомагане. Ако тези въпроси бъдат сложени на масата в очакване на хората, сигурно ще бъде по-мирно, ако не бъдат, есента сигурно ще бъде по-гореща, отбеляза още Димитров.

От своя страна президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че на срещата с Борисов са си говорили за това какви са намеренията на правителството за секторните политики. „Стана дума и за енергетиката, и за много други неща. Тръгнах си оптимист от тази среща повече. Някои от нещата, които си казахме не бяха от най-приятните. „Подкрепа” ще работи върху съставяне на програмата за правилника на НСТС, той се приема с консенсус. Темата, за която се говори от известно време не е във фокуса на общественото внимание и тя днес беше свалена от дневния ред”, коментира още Манолов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че изказва съжаление за отзвука, който е предизвикал неговото лично мнение.

„Това беше грешка да кажа моето лично мнение, защото то се прие едва ли не като позиция на правителството. Съжалявам за това, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря”, обясни още Симеонов.

- реклама -