Слави Трифонов Слави Трифонов, Има такъв народ, министри

Слави Трифонов: Даваме половината от субсидията си на семействата на загиналите, а другата половина – на пожарната

Слави Трифонов: ИТН ще дари половината от партийната си субсидия за възнаграждения на пожарникарите, а другата половина – за семействата на загиналите служители

ПП „Има такъв народ“ ще дари половината от партийната си субсидия от 45-ото НС за възнаграждения на пожарникарите, а другата половина – за семействата на загиналите служители при пожара в землището на село Петрово, съобщи лидерът на партията Слави Трифонов в социалната мрежа.

В поста си Трифонов коментира тежката ситуация с пожарите на Балканите и действията на българската държава.

Трифонов заявява, че половината от „скромната субсидия“ на ИТН от предишния парламент ще бъдат дарени на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за допълнителни премии на всички български пожарникари, доброволци и горски служители, участващи в потушаването на пожарите. По думите му това са 68 хиляди лева.

„Останалите 68 хиляди лева от нашата държавна субсидия ние ще дарим на семействата на загиналите Антон и Валери. Парите не могат да бъдат утеха за скръбта на техните семейства, но могат да бъдат нашето признание за саможертвата и геройството на Антон и Валери.Тези пари трябва да отидат за нещо добро, а това в момента е най-доброто“, е написал лидерът на ИТН.

В поста си той посочва, че ситуацията с пожарите на Балканите е изключително сложна. „Прекрасно е да имаш добри съседи, които могат да се отзоват на помощ при нужда. Прекрасно е да си солидарен, да си добър и да си подкрепящ. Но не мисля, че когато твоята къща и къщата на съседа горят едновременно, ти трябва да отидеш да гасиш тази на комшията. Чудесно е, че помагаме на Северна Македония и така е правилно, но до какво води това? У нас пожарникарите не достигат и с пожарите трябва да се справят горските служители“, коментира Трифонов. Той посочва, че именно докато е гасил пожара в землището на село Петрово е загинал горският служител Антон Гръбчев на 34 години, на когото днес е предстоял годеж.

„Докато гасеше пожара там, загина и друг горски служител – Валери Димитров на 48 години. Той остави деца и внуци“, е написал Трифонов.
„Считам, че българската държава незабавно трябва да мобилизира целия си наличен състав, за да се потушат всички активни пожари у нас. Считам, че българската държава незабавно трябва да поиска помощ от Европейския съюз, защото се оказа, че България не притежава летателна техника за потушаване на пожари. Оказа се, че за целта разполагаме само с един хеликоптер, но сме можели да пригодим още два. Тоест имаме три за цялата страна. В тази ситуация българските пожарникари са истински герои. Герои са и всички доброволци и горски служители, които се борят със силата на огъня. Те са на терен, гасят пожарите и рискуват живота си“, посочва в поста си Трифонов.

- реклама -