Слагаме сами зарядни станции за електромобили пред блока

Слагаме сами зарядни станции за електромобили пред блока. Изменнението на Закона за управление на етажната собственост е прието на първо четене.

Улеснен режим за изграждане

на зарядни станции в кооперации и блокове предвижда приетото на първо четене в парламентарната Комисия по енергетика изменение в Закона за управление на етажната собственост, внесено от депутата от група депутати.

Ако собственик на електромобил

живее в кооперация със 100 апартамента и няма гараж, но има парко място, с обикновено мнозинство на етажната собственост може да получи позволение да си направи зарядна станция, обясни пред комисията депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

По думи на Мирчев има много комични ситуации, включително и с депутати, при които се провесват кабели

за зареждане на електромобили.

В момента всички собственици на общия гараж трябва да са възложители по искането за издаване на разрешение за строеж, както и техническият инвестиционен проект трябва да е съгласуван с всеки от тях. Отиват и

много пари и време за изготвяне

на становища от електроразпределителното дружество, от РИОСВ, за издаване на разрешения за изграждане на табло и кабелна мрежа, за изготвяне на скица и пр.

С промените зарядните станции ще са на отделен електромер, с отделна партида за ползващия ги. На първо четене законопроектът бе приет с 12 гласа “за”, 0  “против” и 3 “въздържал се”.

- реклама -