яйца, заразени ЕС Белгия Холандия Дания Хонг Конг инсектицид

Скандалът със заразените яйца се разраства – държави в ЕС с взаимни обвинения и упреци

Скандалът със заразените с инсектицида фипронил яйца, обхванал 15 държави от ЕС се разраства!

Еврокомисията призова за провеждане на специална среща във връзка с разрастващата се криза. „Министри и шефове на служби за сигурност на храните от държави от ЕС ще се съберат на среща на 26 септември в опит да убедят страните да престанат с „да се обвиняват и да се преструват“ за страха, свързан с химическия фипронил.

Междувременно милиони яйца бяха изтеглени от рафтовете на супермаркетите в цяла Европа, а десетки птицеферми затворени. Това стана след като стана ясно, че яйцата са третирани с фипронил, който може да навреди на човешкото здраве.

Кризата предизвика спор между Белгия, Холандия и Германия, които са трите страни в епицентъра на кризата. Основният въпрос е от колко време са знаели за проблема. „Обвиненията и упреците няма да ни донесат нищо и искам да спра това“, каза еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис , който съобщи за срещата. „Трябва да работим заедно, за да извлечем необходимите уроци и да продължим напред“.

Говорителката на Европейската комисия Мина Андреева заяви: „нека стане ясно, че това не е кризисна среща и се провежда следващия месец, за да има дистанция от събитията“.

Фипронил се използва често, за противодействие срещу бълхи, въшки и кърлежи от животни. Инсектицидът обаче е забранен от Европейския съюз да се използва в хранителната промишленост.

ЕС настоява, че няма заплаха за човешкото здраве. Световната здравна организация (СЗО) обаче обяви, че когато се приеме в големи количества, може да навреди на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза на хората.

Брюксел заяви, че 15-те засегнати страни от ЕС са Белгия, Холандия, Германия, Франция, Швеция, Великобритания, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания.

Кризата обаче става глобална, след като Брюксел обяви, че Хонгконг е получил  заразени яйца от Холандия.

Така китайският град се превъръща в първото място в Азия, за което е известно, че е засегнато.

Министърът на здравеопазването на Хонконг заяви, че властите в събота са „засилили“ инспекциите на яйца от Европа.

Сега ръководството на ЕС освен че се трябва да реши спешният въпрос за безопасността на храните, трябва и да намери начин да успокои напрежението между членовете.

Белгия по-рано тази седмица обвини Холандия, че е знаела за фипронилните яйца от ноември 2016 г. и не е уведомила други страни.

В четвъртък холандският министър на здравеопазването Едит Шипърс призна, че правителството е направило „грешки“, но отрече прикриване на станалото. „Наистина бяхме наясно с доклад за наличието на фипронил в курници на кокошки носачки през ноември 2016 г., но нямаше никаква индикация по това време, че фипронил е открит в яйцата“, каза Шипърс.

Стана ясно, че холандската компания Chickfriend, която е в центъра на скандала, е използвала незаконно фипронил при лечението на въшки в курници в Холандия.

От белгийска компания Poultry Vision казаха, че са предоставили химикала на Chickfriend.

Холандски и белгийски следователи извършиха координирани проверки в няколко помещения в четвъртък, при което бяха арестувани двама души в Chickfriend.

Белгия беше принудена да признае, че е знаела за фипронила в яйцата още през юни, но е пазила информацията в тайна почти два месеца поради наказателно разследване.

Замърсени яйца продължават да бъдат откривани ежедневно. Дания обяви в петък, че е открила два тона заразени с фипронил яйца, като цялото количество замърсени яйца е достигнало 22 тона, главно от Белгия.

Полша съобщи, че е открила около 40 000 яйца, внесени от Германия.

Френският министър на земеделието Стефан Травер заяви, че от април страната е продала близо 250 000 заразени яйца, внесени от Белгия и Холандия, но рискът за потребителите е „много нисък“ предвид хранителните навици на французите.

Сегашната яйчена криза се определя като най-голямата от 2013 година, когато се разбра, че конско месо е продавано с фалшиви етикети и в противоречие с нормите в ЕС.

През 1999 година пилетата и яйца в Белгия бяха заразени с диоксин. 12 години пък отнеха на Великобритания да се справи с болестта на луда крава.

- реклама -