Симеон II за връщането на останките на цар Фердинанд: Показва, че си уважаваме миналото

Това показва, че си уважаваме миналото. С тези думи Симеон II коментира връщането днес в България на тленните останки на цар Фердинанд.

„Преди всичко съм благодарен за това, което става, защото това е за нашата история, за България. Дай боже това да е символ на единение на българската нация. Но фактът, че зачитате историята е много важно. След това се надгражда и се придобива самочувствие и въобще на патриотични моменти. Дума, която вече не се използва много, но нали съм на възраст, ще го кажа“, коментира той.

Ковчегът бе върнат в страната ни днес, 76 г. след смъртта на монарха.

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент, защото и това не беше сигурно и ясно, с типичното си чувство за хумор, допълни Симеон II.

Това показва, че си уважаваме миналото и признаваме и зачитаме заслугите на бившите си владетели, каза още той.

Симеон напомни, че именно цар Фердинанд е създал „Врана“ и всичко около нея, затова мястото му е тук, в семейната крипта. „Тук вече почива нашият Кардам и да си е вовеки веков тука“, допълни царят. И обясни, че тленните останки на баба му Мария Луиза ще си останат в Пловдив, както и сърцето на цар Борис ще си остане в Рилския манастир. „Не съм много за местене на покойниците, но в този момент така беше справедливо и право да почива тук, като основател на всичко“, допълни царят.

„Факт е, че се върна, благодарение на усилията на толкова много хора. Това също е един сигнал към нашето настояще. Но най-вече да гледаме към бъдещето, защото ако нямаме представа за миналото, напред не може много да се очаква. Да се надяваме, че това също ще има добрия положителен ефект, от който се нуждаем всички“, коментира още цар Симеон.

- реклама -