Капитан Андреево, опашка, камиони, Турция

Схемата за издаване на документи със задна дата на „Капитан Андреево“ става по поръчка на БАБХ

От информацията за проверки на  ГКПП „Капитан Андреево”  от МВР и ДАНС, изнесена от депутата от „Продължаваме Промяната“ Константин Бачийски в предаването „ Тази сутрин“ по Нова ТВ става ясно, че се проверява конкретен случай за камион, който още преди седмица е минал границата, но документите му са подадени едва сега.

Според твърденията камионът е влязъл в България от Турция на 22 май и вече е стигнал до Германия.

В същото време обаче официално от 20 май целият фитосанитарен контрол по вноса на растения от Турция към България се пое от БАБХ, след като договорът на частната лаборатория беше прекратен.

Проверката се опитa да установи, кой и как по-точно е издал документа за конкретния камион, след като германските власти са отправили запитване към българските такива.

След скандалните разкрития на Белчийски стана ясно, че служителка на агенцията е издала протокола със задна дата.

Оказва се обаче, че БАБХ практикува тази схема не от вчера.  Подобни документи са издавани и преди, основно чрез устни разпореждания директно от началството.

Тези действия се извършват със знанието и с благословията на БАБХ, без значене кой стопанисва лабораторията.

Според наши източници, когато на границата се струпат голямо количество тирове, които подлежат на подобен контрол и има  затруднения при взимането на проби, лично проф. Даскалов се обажда и казва да пропускат возилата без съответната проверка.

Ако при някой от превозите се случи да поискат такъв документ,  то той се издава със задна дата, за да може продукцията да бъде обмитена.

В БАБХ обаче има и съвестни служители, които отказват да извършват подобни процедури без писмено нареждане.

ФлашНюз разполага с такава заповед, според която началник на отдел от Агенцията разпорежда  да бъде издаден документ със задна дата на камион, който вече е преминал през границата без да бъде проверен в действителност. Тези неща не се случват без знанието на директора, твърдят запознати.

 

Кой крив и кой прав ще установяват съответните органи. Хаосът с хладилните камиони на граничния пункт продължава вече повече от десет дни.

 

 

- реклама -