КЕВР, ДАН, акция, агенти, влязоха, БЕБ, Българска енергийна борса

КЕВР утвърди цената на газа на 353,21 лв./MWh, увеличението е с близо 19%

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за месец септември в размер на 353,21 лв./MWh, почти колкото поиска в окончателното си предложение общественият доставчик „Булгаргаз“.

Така цената през септември ще надмине абсолютния рекорд от близо 298 лева през август. Тоест, увеличението е с близо 19%.

Надявам се, че цената през октомври ще намалее, коментира пред bTV изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Златева посочи, че основната цел трябва да бъде влизането в експлоатация на интерконектора с Гърция, което ще даде „глътка въздух“ на всички, най-вече на бизнеса.

Надявам се този месец да бъде последният, в който отбелязваме толкова висок ръст на цените, изрази надежда изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

По темата с „Газпром“ Златева обясни, че в момента дружеството не извършва авансови плащания, защото руската компания е закрила сметката, по която досега България плащаше.

На този етап не сме влезли в търговски преговори. Ако се стигне до някаква договореност, „Булгаргаз“ ще влезе в тези преговори като страна по договора. Ние от „Булгаргаз“ искаме доставки на приемливи цени, посочи тя.

Златева направи уточнението, че промяната в начина на плащане също е предмет на разговори и увери, че преговорите ще се водят само за количествата по съществуващия договор, който е да края на годината.

В заключение тя заяви, че страната ни разглежда всякакви варианти за доставки на газ.

- реклама -