отношения, двойка, партньор, криза, Кабаджова

Съветите на психолога: 5 златни правила за опазване на отношенията с партньора по време на криза

FlashNews продължава рубриката си с д-р Галина Кабаджова. Идеята ни е да бъдем полезни на хората с компетентните съвети на специалист – как да опазим психиката си здрава в извънредната ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, с изолацията и със страха от бъдещето.

Д-р Галина Кабаджова е доктор по психология и психотерапевт. Тя специализира в работа с хора, преминаващи през проблеми във връзката и семейни такива, тревожност, депресия, стрес, промяна в начина на живот, загуба, зависимости.

Днес д-р Кабаджова дава съвети как да запазим връзката с партньора си по време на криза. Вижте!

––––––––––––––

 

„В две думи мога да сумирам всичко, което съм разбрал за живота: той продължава.“

Робърт Фрост

Преди време попаднах на една великолепна статия от двама преподаватели от университета в Пенсилвания, в която разглеждат последствията от урагана Хюго (1989 г.) и по-специално сравняват живота на двойки, които са живели в засегнатите от урагана региони в Южна Каролина с двойки, живели в незасегнатите такива.

Резултатът от тяхното изследване, публикувано в престижно списание по психология, показва, че една година след опустошителния ураган браковете, ражданията и разводите значително се повишават в 24 окръга силно засегнати от урагана, за разлика от останалите 22.

Изследването предполага, че събития, които застрашават живота подтикват хората да направят промени в личен план и по-специално в интимните отношения. (вж. ТУК)

Двойките и брачните партньори са сред най-засегнатите от кризата, в която сме – малки пространства, липса на разнообразие, липса на социални контакти, изнервени деца са все причини да се напрягаме и покачваме напрежението между нас.

Ето и няколко изпитани психологически решения, които ще ви помогнат да задържите баланса и връзката си:

 

ГОВОРЕТЕ един с друг всеки ден!!!

Вярвате или не, в криза или не, това е тайната за успешните отношения. Всички изследвания показват, че двойките, които съумяват да споделят и изговорят притесненията си се задържат минимум два пъти по-дълго от тези, които не разговарят. И тук, предвид обстоятелствата, акцентът не е колко дълго, как и кога разговаряте, а въобще да го правите. Основната причина за това е, че в кризисни ситуации партньорите често имат различно виждане за нещата – за единия случващото е преувеличено и маловажно, за другия би могло да бъде огромна трагедия. Когато мирогледът ни е толкова различен, най-вероятно ще имаме и различна потребност, а единствения начин да не се разминем с половинката си е да сме наясно с неговото/нейното виждане и да покажем разбиране и подкрепа.

ПРАВОТО НА ЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО

Независимо в какво пространство живеете, опитайте да обособите свое си място, което да се уважава от останалите членове на вашето домакинство. Не забравяйте, че досега живеехме по-скоро разделени – дълги работни дни, връщаме се изморени, нямаме време за нищо…сега е обратното, и това напряга. Снабдете се със слушалки и ги използвайте във всеки момент, в който изпитате нужда да се усамотите.

Следвайте РУТИНА

Направете си график на ставане, хранене, служебните ангажименти и времето със семейството. Обсъдете правилата заедно и ги спазвайте. Тези навици ни връщат усещането за контрол и ни помагат да преодолеем по-лесно трудните моменти.

СЕКС, но не на всяка цена

При повишаване нивата на стрес и напрежение, либидото ни намалява с около 85%. Дори и това да не се случва с вас, може да засяга партньора ви. Хвърляне на обвинения върху него по отношение на секс само ще усложни обстановката.

ФОКУСИРАЙТЕ се върху малките неща

Оценете времето заедно, вечерите, разговорите, времето с децата…това е лукс, който не ни се дава често, НО най-важното, което трябва да запомните е, че в тази криза и двамата винаги сте прави, а ако стане невъзможно, дръжте под ръка контактите поне на един терапевт. Това е  чудесна възможност за позволен нов, социален контакт.

––––––––––––

 

www.analysingminds.com

за /онлайн/ консултации: g.kabadzhova@analysingminds.com

e-mail за безплатни психологически съвети, насоки, информация в периода на извънредно положение:  admin@analysingminds.com / всеки, който има въпрос, нужда от информация или съвет може да ни пише. Нашите специалисти ще следят и отговарят напълно безплатно/

- реклама -