Юпитер

Сателитът Джуно чу гласа на Юпитер

Космическият сателит на НАСА „Джуно“ успя за първи път да „чуе гласа“ на Юпитер. Или с други думи – успя да улови звуци, издавани от планетата.

До края на деня космическият апарат трябва да влезе в орбитата на Юпитер, което ще даде възможност на учените за по-задълбочени проучвания. Астрономите обаче вече разполагат с данни, върху които да размишляват. Това пише научното издание „Сайънс дейли“.

„Джуно“ успя да улови поредица от стържещи и ръмжащи звуци, докато преминаваше през магнитното поле на Юпитер на 24 юни.

Според учените, извънземните звуци представляват ударни вълни, причинени от навлизането на „Джуно“ в магнитното поле на Юпитер, което предпазва отдалеченото небесно тяло от т. нар. слънчев вятър – същата функция, каквато имат и магнитните полета на Земята.

Звукът се получава, когато свръхзвуковите ветрове, носещи се през Слънчевата система, внезапно забавят скоростта си и започват да се затоплят при контакта си с магнитосферата на планетата. Този процес се проявява под формата на ударни вълни – нещо като звуковия удар при самолетите, преминали скоростта на звука.

- реклама -