касови бележки

Сървърите на НАП за касови бележки са се сринали за два часа вчера

Сървърите, на които Националната агенция по приходите отчита касовите бележки на бизнесите, са се сринали за два часа вчера/ Това стана ясно от думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров.

Сървърите са били натоварени с по 240 000 заявки на определен производител вчера, като това е довело до временен срив на системата за отчитане в реално време.

„Вчера за периода между 13.30 и 15.40 часа сървърите на НАП са били неработоспособни, в резултат на което фискалните устройства на един производител при момента, в който се е възстановила връзката на сървърите с фискалните устройства, са започнали да показват съобщения за грешка“, коментира Бъчваров.

„Вграденият софтуер на фискалните устройства реагира по начин, който не е нормативно описан в наредбата. Очаква се, че устройството не „пита” сървъра само в определени случаи, а 240 000 пъти. Получило се това, че е бил бомбардиран сървърът с изключително голям обем заявки”, обясни Бъчваров.

Той отбеляза, че преди не е имало начин да се разбере, че има проблем с връзката, докато сега това става ясно на търговеца на шестата минута. Говорителят посочи, че даже да се изпише грешка, това не означава, че апаратът не работи – в следващите 24 часа той може да се използва и чак тогава, ако връзката не бъде възстановена, ще се наложи писането на бележки на ръка.

От НАП бяха категорични, че няма хакерска атака.

Проблемът вече е отстранен. Към момента по новите изисквания са приведени 56 000 фискални устройства.

В НАП ще бъдат привикани програмистите от всички производители на касови апарати, за да се потърси начин подобни проблеми да не се случват отново.

- реклама -