Йоан Матев

Съдът разпитва свидетели по делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Софийският градски съд заседава днес по делото срещу Йоан Матев. Той е обвиняем за убийството на 15-годишния Георги, извършено на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина.

На днешното заседание, съдът разпитва свидетели. Показания даде и Божидар Шуманов, който е изготвил съдебно-компютърната експертиза. От думите му в зала стана ясно, че е засякъл разговор между Стефания Коларова и Константин Малчев, които в злополучния ден са си писали. Малчев е бил потърсен от момичето, което се предполага, че му е изпратило текст, разпространен от полицията.

В него се посочва, че Матев е бил разпознат и е бил облечен със същите дрехи, с които е извършено убийството

В зала адвокатът на обвиняемия поиска мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ да бъде изменена в по-лека. За пореден път поиска и отвод на прокурорите Тихомир Янчев и Зоя Манасиева, но съдът не прие искането им.

По време на делото стана ясно още, че според защитата и майката на Матев той е бил „натопен” и не е истинският извършител на деянието.

През ноември 2017 година Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина на непълнолетния Георги като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

- реклама -