съд задържани арест онкоболници

Съдът освободи от ареста нападателя на 16-годишно момче в София

Софийският градски съд освободи от ареста 15 годишният младеж, който на 20 май, при спречкване, прободе с нож свой връстник. До решението на магистратите се стигна след заседание, което продължи повече от 3 часа.

 Съдът е взел предвид, че пострадалото лице не е невинно, и е размахвало ножове, както и че при направения разпит лицето не е могло да посочи извършителя. Момчето остава под надзора на Детска педагогическа стая.

В зала адвокатът на обвиняемия Галя Гълъбова поиска заседанието да бъде се проведе при закрита врата, тъй като има опасност от саморазправа с него от агитка на ЦСКА. Тя поиска още момчето да бъде пуснато незабавно, тъй като прокуратурата е изпуснала всички срокове, за да поиска задържането му. Съдията Даниела Талева не уважи исканията й и подчерта, че те са неоснователни.

Прокурорът Георги Мирчев обоснова искането 15-годишният да бъде задържан под стража с мотивите, че има обосновано предположение, че той е извършителят на деянието, защото има опасност да извърши ново престъпление и извършеното от него е с висока обществена опасност.

По време на изложението си Мирчев посочи, че деянието е извършено на 21 май, а не на 20-ти, което не остана незабелязано от защитата.

Оказа се, че в обвинителния акт е допусната техническа грешка, която по думите на прокурора щяла да бъде поправена. На въпрос на журналисти колко още такива технически грешки са допуснати, Мирчев не пожела да отговори и избяга по коридора.

Адвокатът на обвиняемият Галя Гълъбова обясни, че то никога не е било фен нито на Левски, нито на ЦСКА.

„Той се занимава с театър и изкуство. Той никога не е ходил на мач, просто е попаднал на една среща между агитките на двата футболни отбора преди дербито. Грешката му е била, че не е избрал правилният цвят. Бил е заплашен с нож от определени агитки да избере правилния цвят. Той не е знаел какво да направи, защо т.нар. група на „Ножарите”, както ги нарича един от свидетелите по делото, са можели да му нанесат значителни телесни повреди”, заяви Гълъбова и подчерта, че подзащитния й никога не е нанасял тези повреди на пострадалия.

Адвокатът му подчерта, че в деня на инцидента той е носил малко джобно ножче, което е било дълго 4 см.

„Операция не е извършена на пострадалия, който е фен на ЦСКА и е ултрас. Едно от нараняванията е повърхностно, а другото е прободна рана, която обаче не е засегнала орган, а е разрязала кожата”, уточни Гълъбова.

Тя коментира, че с този случай вътрешният министър Младен Маринов си е направил ПР и е прикрил неразкриването на извършителя на убийствата в Костенец. Гълъбова разкри още, че тази сутрин е била потърсена по телефона от следователя Димитър Янков с молба да се повлияе на защитата като се подмени заключение в експертиза, мислейки си, че говори с психиатъра по делото.

„Днес в 05:39 часа беше направен един парадоксален опит да се повлияе на защитата. По погрешка следователят по делото Димитър Янков ми звънна, за да ме призове да сменя заключението на съдебно-психиатричната експертиза, защото не била в полза на обвинението. Тогава разбрах, че той ме бърка с психиатъра по делото и звъни на грешния номер. Замълчах си и изслушах цялата пледоария. Г-н Янков ми диктуваше по телефона какво точно да запиша в експертизата. До 9 часа се правех, че съм вещото лице по делото. През цялото това време Янков ми звънеше и ме призоваваше да идвам в прокуратурата и да дам правилното заключение”, обясни Гълъбова.

В доказателство на твърдението си тя показа регистъра на получените телефонни обаждания.

Тя уточни още, че момчето страда от дислексия и в експертизата не става ясно най-важното – дали детето разбира значение на това в което е обвинен.

В момента той лежи в ареста на „Г. М. Димитров”.

- реклама -