Мирослав Боршош, дело, НДК, решение, СГС
Снимка: БГНЕС

Съдът оправда Мирослав Боршош по делото за НДК

Съдът обяви Мирослав Боршош за невинен по делото за НДК.

СГС обяви Мирослав Боршош за невинен по всички 5 обвинения срещу него, сред които за длъжностно присвояване в особено големи размери, умишлена безстопанственост и сключване на множество неизгодни сделки. Отхвърля се и гражданският иск за сумата от 3 милиона 431 146 лв.

Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев беше признат за виновен за това, че чрез принуда е занижил цени по сделки. По обвинението за занижаване на оценка той бе признат за невинен. Кръстев беше осъден условно по първите две обвинения: 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.

Разноските по делото в размер на 8 940 лв. остават за сметка на държавата. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийски апелативен срок, считано от днес.

Снимка: БГНЕС

Убеден съм, че ще бъда оправдан по всички обвинения.

Това каза в последната си дума пред Софийски градски съд бившият директор на НДСК Мирослав Боршош.

„Три години и половина съм подсъдим, за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си и който я е изпълнявал на най-високо професионално ниво. Не трудностите са големият ми проблем. Напротив. Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България“, посочи той.

По думите на Боршош за периода, в който е управлявал НДК, са били създадени много нови програми и формати, което е довело до годишни печалби от над 2.5 млн. лв. допълнителни приходи.

„Изключителен пример за нов и съвременен мениджмънт в областта на културата. Големият проблем дори не са и несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите, това ще оставя да лежи на тяхната професионална съвест.

Големият проблем не е, че обвиненията се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от мен служители.

Те бяха част от система, която в държавните институции се допускаха хора без никаква професионална култура и работна етика да взимат важни решения. Една система, която ние успяхме за разбием. Големият проблем е, че тези обвинения спряха работата на един изключителен екип. Екип от хора, които работиха отдадено за държавата си и развиваха културата като върховна ценност“, допълни той.

„В това бездуховно време ние в НДК показахме, че е възможно, когато си вършиш работата честно и всеотдайно, че можеш да променяш държавата си и ние я променихме. Десетките награди са дори най-малкият пример за правилният начин, по който ръководихме НДК. А най-добрият пример е огромната подкрепа на културната ни общност. Ако днес можех да избирам отново, пак бих минал по този път, независимо от трудностите, защото когато си решил да промениш държавата и системата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещнеш много трудности. Аз искрено вярвам във вашия професионализъм и чест, във вашата безпристрастност и затова съм убеден, че ще бъда оправдан по всички обвинения“, завърши Боршош.

Другият обвиняем по делото Валентин Кръстев посочи: „Не съм извършил това, в което съм обвинен, не съм принуждавал никой да извърши нещо против волята му, и това се доказа по делото“.

- реклама -