Виетнам коронавирус мерки

С военни лозунги и без нито една жертва: Как Виетнам се пребори с вируса

Докато богатите държави се борят с пандемията, гъсто населеният и много беден Виетнам спира инфекцията на два пъти, без нито една жертва.

Поне според официалните данни.

Резултатът е невероятен, защото страната граничи с Китай, и избухването на вируса се случи на новогодишните празници, когато всички се връщат в родните си градове и села.

Каква е тайната на виетнамския успех?

Тази година Ханой председателства Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и е трябваше да влезе в Съвета за сигурност на ООН като непостоянен член. Посещенията и форумите обаче трябваше да бъдат отменени. COVID-19 разстрои дипломатическите планове, но Виетнам показа на света пример за успешна борба с инфекцията.

Китай е наблизо – двете страни имат хиляди километра обща граница. Политическите отношения са напрегнати, но хуманитарните връзки между двете социалистически държави са доста близки.

Не е изненадващо, че първият пациент пристига в страната направо от Ухан: градът още не беше затворен. На 13 януари 66-годишният Ухан Ли Динг отишъл да посети сина си в Ня Транг. Четири дни по-късно Ли Старши се „обзавежда“ с треска, последвана от Лий Младши. И двамата отиват в болница в Хошимин на 22 януари.

До края на месеца пристигат още трима заразени, а на 1 февруари служител от хотела, където отсяда нулевия пациент се разболява.

Шестима инфектирани са достатъчни за премиера на страната Нгуен Сюан Фок да обяви епидемия.

Разгърнат е център за спешна профилактика. Въздушните и железопътните връзки с Китай са напълно спрени; на китайските граждани не се издават визи. Регистрирахме и изпратихме за двуседмична карантина са всички китайски служители и други чужденци, посетили опасни региони. Затворени са университети и училища.

Когато в цялата страна има само десет болни, властите без колебание затварят под желязна триседмична карантина десетхилядно селище близо до Ханой.

Това все още не е правено извън Китай.

На всички граждани е препоръчано да си инсталират специално приложение на телефона, за да следи здравословното състояние и риска от инфекция.

„Всяко предприятие, всеки квартал, всеки човек трябва да се превърне в бастион по пътя на епидемията“, настоява министър-председателят.

До края на февруари всички 16 пациенти се възстановяват. Американският център за контрол и превенция премахва Виетнам от списъка с опасни региони и изпраща там делегация, която да проучи опита в борбата с инфекцията.

Виетнамското правителство обаче не отмени ограниченията.

Затишието продължава две седмици – на 6 март коронавирусът отново напада във Виетнам, този път от Европа.

През февруари 29-годишна виетнамка заминава за Лондон, оттам – за Ломбардия, която скоро се превръща в епицентър на пандемията, след това отива и в Париж. По време на този смел тур из Европа жената се заразява. Връща се в Лондон с кашлица, но не посещава доктор и си отлита за дома. Там тя също не каза нищо на никого и на петия ден е хоспитализирана с COVID-19.

Властите изчисляват, че тя може да зарази няколкостотин души. Всички са изолирани спешно. Започва вторият етап от борбата срещу епидемията. Затварят туристическите обекти, спират железопътната връзка между столицата и град Хошимин.

Паника избухва в Ханой. Късно вечерта на 6 март хората се втурват да купуват храна и стоки от първа необходимост, въпреки уверенията на властите, че няма да има прекъсвания в доставките. Традиционната юфка и оризът са разпродадени. Преустановява се износът.

На 22 март броят на случаите надхвърля сто. Властите реагират незабавно. На всички чужденци е отказано влизане в страната, с изключение на дипломати и други държавни служители. Забранени са събиранията на хора. Кафета, барове, нощни клубове, кина, караоке, салони за масажи са затворени. Въпреки че някои офиси продължават да работят нормално, трафикът в градовете е сведен до минимум, а районите, особено засегнати от коронавирус, са напълно изолирани. 200 000 теста за COVID-19 са закупени от Южна Корея.

От 1 април на хората е позволено да напуснат домовете си само за хранителни стоки или до аптеката, и то само по един, максимум два.

Военните и мобилните медицински звена влизат с борбата с инфекцията.

Строгите мерки отново дават резултат: 225 от 268 пациенти с коронавирус са изписани, до края на април няма нито един нов заразен. Успехът сред глобалната криза е просто невероятен.

Вярно е, че някои наблюдатели смятат, че официалната статистика се разминава с реалността. Месата в интензивните отделения не са достатъчни дори в големите градове със сравнително добра инфраструктура.

Въпреки това, разминаването щеше да се разкрие бързо, я виетнамците ценят силно своите граждански права, заяви Петър Цветов, доцент по международни отношения в Дипломатическата академия на руското външното министерство за Риа новости.

„Виетнам е традиционно силен с административна вертикала и способността да мобилизира населението. Те приеха много сериозно коронавируса, изложиха лозунга“ Борба с епидемията като враг „- напомняне за други войни срещу други агресори“, посочва той.

Опитът от борбата с епидемията от SARS от 2003 г. също беше полезен.

„Виетнам вече демонстрира способността за ограничаване на инфекцията – всички заразени бяха изолирани в една болница, периметърът на която беше охранявана от военни патрули. В следващите години виетнамските лекари бяха много сериозно ангажирани с превенцията“, припомня Цветов.

Сега във Виетнам са отворени почти всички ресторанти, работи обществения транспорт, децата постепенно се връщат на училище.

- реклама -