алкохол

Руснаците вече пестят от алкохол

Руснаците се опитват да спестяват от алкохол и ресторанти, но не им се получава. Дори за по-малък брой покупки те харчат повече пари. Това пише сп. „Форбс“, позовавайки се на данни от изследване на компанията Deloitte.

На фона на намаляването на доходите, значителна част от руснаците започнаха да правят по-малко покупки и по-рядко ходят по ресторанти. Голяма част от участниците в проучването са по-малко склонни да купуват най-разнообразни групи стоки в магазините. 32% от анкетираните са по-малко склонни да купуват готови храни в магазините, алкохол – 31%, дрехи – 37%, обувки – 33%, електроника и домакински уреди – 34%.

Според авторите на изследването резултатите се дължат на нарастващото използване на онлайн канали за пазаруване и стремежа на гражданите да намалят разходите си при спад на доходите и повишаването на цените.

През последните пет години, според Росстат, реалните доходи на руснаците са паднали или са в стагнация, което обаче дълго време не е повлияло на потреблението.

Руснаците упорито поддържат предишното си ниво на потребление, първо поради спестяванията, а след това и от заеми, обяснява партньорката на Deloitte Оксана Жупина.

Въпреки това миналата година нивото на дълговото натоварване е нараснало толкова много, че сега гражданите са принудени да намалят своята потребителска активност, казва тя.

- реклама -