Гебрев
сн. БГНЕС

Руснаците, обвинени за отравянето на Гебрев, се издирват и чрез Интерпол

Издадени са европейски заповеди за арест на тримата руснаци, които са обвинени за отравянето на Емилиян Гебрев. Лицата са обявени и в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция, съобщиха от прокуратурата.

С оглед допълнително събраната информация в хода на разследването, че обвиняемите ползват и самоличностите на лица с инициали – съответно за Павлов – С.В.Л., за Федотов -Д.В.С. и за Горшков – Е.А.Г., както и придобитите нови биометрични данни на лицата, СГП е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и на молбите за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Предприети са и действия за допълване и актуализиране на вече подадената информация към ШИС /Шенгенската информационна система/ и МОКП-ИНТЕРПОЛ.

До Русия няма да бъдат пращани искания за екстрадиция.

Тъй като съществуваща забрана за екстрадиране на руски граждани в друга държава, произхождащо от Декларация на Руската Федерация по чл. 6 & 1 б. „а“ от Европейската конвенция за екстрадиция, препращаща към чл. 61 ал.1 от Конституцията на Русия. Въпреки това СГП ще търси съдействие за предаването на лицата чрез МОКП-ИНТЕРПОЛ, в случай че същите напуснат територията на Руската Федерация.

- реклама -