Министерство на външните работи Русия Москва предупреждение пътуване руснаци преследване

Русия предупреди гражданите си за възможно преследване от страна на САЩ в трети страни

Русия предупреди своите граждани за „съществуването на заплаха от преследване от страна на американските органи на реда и специални служби както в САЩ, така и по тяхното запитване в трети страни“.

Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Русия, публикувано на фейсбук страницата на руското посолство в София.

Русия отново „обръща внимание на своите съграждани, които пътуват зад граница, във връзка със съществуващите там заплахи да бъдат подложени на преследване от страна на американските правоохранителни органи и служби за сигурност – както в САЩ, така и по искане на техните власти в трети страни“, се казва в съобщението на руското МВнР.

„Игнорирайки нашите многократни настоятелни призиви за започване на сътрудничество въз основа на двустранния Договор за взаимна правна помощ по наказателни дела от 1999 г., американските правоохранителни органи предпочитат да прибягват до ареста на руски граждани по целия свят“, заявяват от Москва.

От там припомнят, че от 2008 г. на територията на страни страни са известни 46 подобни случая, включително 7 – за 2018 г. „Например, в Тайланд беше задържан С.С. Медведев, а в България – А.М. Жуков, който бързо се оказа в американски затвор“, предупреждава руското външнополитическо ведомство.

От Москва твърдят, че след закриването на консулските служби в Сиатъл и Сан Франциско, на руските дипломати им е трудно да оказват необходимата правна помощ както на екстрадираните, така и на задържаните на територията на САЩ руски граждани.

- реклама -