Радев: Решението на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната (Видео)

„Партиите пренебрегват здравия разум. Това решение на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната.

Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства”.

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Според него формулировката военнотехническа помощ е разтеглива. „Очаквам наистина разумни решения”, каза Радев.

„Още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни.

Недопустимо е в центъра на София да се създават сблъсъци по повод войната.

Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната.

Но кръвопролитията започват с милитаристки призиви, те нямат място у нас”, заяви Радев.

Той цитира и Вацлав Клаус. „Знаете, че нито е комунист, нито про-путински ориентиран. Той казва, че бягството от преговори и желанието да доведем тази война до победа, означаване удължаване на този конфликт, означава икономическа ликвидация на Европа”, заяви Радев.

Що се отнася до новия проект на Стефан Янев, Радев каза:

„Назначените от мен министри бяха силни, когато работиха като екип в служебния кабинет. Но впускането в партийната политика е непосилно изпитание за някои от тях. За втори път на президентството се преписва политически проект. Това е грешно разбиране. Не работя с поставени лица. Ако подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично”, каза президентът.

- реклама -