етническа принадлежност руски дипломат

РС Македония обяви руски дипломат за персона нон грата

Руски дипломат е обявен за персона нон грата от Северна Македония и трябва да напусне страната в рамките на седем дни.

Това потвърдиха официални източници за МКД.мк.

Както съобщава медията, на 14 май руският посланик Сергей Баздикин е извикан в Министерството на външните работи, за да бъде информиран, че един от дипломатите в посолството му е обявен за нежелан.

Срещата с посланика и обявяването на причините са били в съответствие с дипломатическия протокол и според източника, „поведението на дипломата не е било в съответствие с поведението, очаквано от страната домакин“.

„Министерството на външните работи потвърди информацията и обяви, че в съответствие с член 9 от Виенската конвенция за дипломатически отношения е решило да обяви дипломата в посолството на Руската федерация за персона нон грата в Република Северна Македония“, твърди Мкд.мк.

„В тази връзка на 14 май 2021 г. посланикът на Руската федерация беше извикан в офиса на Министерството на външните работи и бе връчена нота с указание посочения дипломат да напусне територията на Северна Македония в рамките на седем дни“, гласи изявление на Министерството на външните работи, цитирано от медията.

Този случай е първият по рода си в отношенията на Северна Македония с Руската федерация по отношение на позицията на правителството в съответствие със съблюдаването на сигурността на компетентните служби на Македония „за запазване на суверенитета на държавата“.

Дипломатически източници твърдят, че Македония е предприела такава мярка през 2018 г. веднага след скандала с отравянето на бившия руски агент Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, но тогава това е било знак за солидарност с Великобритания, както и със САЩ и ЕС.

Засега остава без отговор дали съответният случай с дипломат от руското посолство е свързан с последните дейности на европейските държави за разкриване на шпионски групи в няколко европейски държави.

- реклама -