Македония, мигранти, граница

РС Македония няма да позволи влизане на мигранти, обявено е кризисно положение

В РС Македония е обявено кризисно положение, на южната граница на страната е увеличено присъствието на армията и полицията.

Държавата няма да позволи на мигрантите да влязат, тъй като това е политиката на всички държави в региона, заяви днес служебният премиер Оливер Спасовски.

На въпрос дали правителството има план за действие във връзка с мигрантите след изявление на сръбския президент за запечатването на границата, Спасовски каза, че е очевидно, че транзитът вече не е вариант, предава БГНЕС.

„Знаете, че вече обявихме кризисно положение, че силите и на армията, и на полицията на южната граница са се увеличили. Въз основа на цялата информация, която получаваме от нашите служби, партньорските служби следят ситуацията. Засега тя е стабилна, нямаме увеличение на мигрантите, които биха могли да се опитат да влязат на територията на Република Северна Македония, но отношението е, че ще имаме нулева толерантност“, каза Спасовски.

Той припомни, че досега Скопие провежда политика, при която мигрантите само преминават през македонска територия и че в страната има само два транзитни центъра, както и че държавата е изградила политиката си за мигрантската криза на две основания.

„ Едното е европейската политика в областта на борбата с мигрантите, а второто – регионалното сътрудничество, т.е. политика, която е обща за страните в региона. Защото няма да се справим с каквато и да е мигрантска вълна, ако всички не споделяме общи позиции, решения и не си сътрудничим помежду си“, каза Спасовски.

- реклама -