Робърт де Ниро
Робърт де Ниро с наградата "Сърцето на Сараево"

Робърт де Ниро получи „Сърцето на Сараево“

Робърт де Ниро получи наградата „Сърцето на Сараево”. Американският актьор пристигна в столицата на Босна и Херцеговина за откриването на 22-рото издание на кинофестивала там.

Легендата на американското кино, който идната седмица става на 73 години, беше удостоен с отличието пред около 3 000 души в лятно кино в Сараево. Зрителите изгледаха отново възстановената версия на „Шофьор на такси” на Мартин Скорсезе от 1976 г.

По време на фестивала от 12 до 20 август ще бъдат показани над 200 филма. Целта на културното събитие е насърчаване на млади таланти от Югоизточна Европа. Фестивалът обаче традиционно привлича и световни кинозвезди.

През последните години фестивалът беше уважен от Анджелина Джоли и Брад Пит, Вим Вендерс, Гаел Гарсия Бернал, Жулиет Бинош и Джеръми Айрънс.

Фестивалът е създаден като „акт на съпротива” по време на обсадата на Сараево (1992-95). Впоследствие се налага и годишно привлича над 100 000 фенове на киното и специалисти.

Връщане към близкото минало ще е представянето на документалния филм „Scream for me Sarajevo” за концерт на фронтмена на „Айрън мейдън” през 1994 година в Сараево.

За наградата „Сърцето на Сараево” за най-добър филм ще се състезават 8 пълнометражни продукции от региона. Те ще бъдат оценявани от жури, начело с палестинския режисьор Елия Сюлейман.

Британският режисьор Стивън Фриърс също ще получи „Сърцето на Сараево” за ”изключителен принос” към филмовото изкуство.

- реклама -