Ривър

Обрат: Ривър Плейт отказа да играе на „Бернабеу“

Ривър Плейт обяви официално, че няма да играе финалната среща реванш за Копа Либертадорес на „Сантяго Бернабеу“ в Мадрид. Това стана ясно от съобщение, публикувано от клуба на официалния му сайт. Двубоят с Бока Хуниорс трябваше да се изиграе на 9 декември, но сега статутът му става напълно неясен.

До преместването на реванша се стигна след инцидента с автобуса на Бока, който бе нападнат от фенове на Ривър. Това доведе до решението двубоят да се изиграе чак в Европа. Голяма част от феновете обаче не могат да си позволят пътуването до Мадрид.

Ривър: Няма да играем на друг стадион

„Ние от Ривър Плейт потвърждаваме, че няма да играем на друг стадион, освен на нашия. Смятаме, че това решение помрачава турнира. То засяга хората, които вече са си купили билети и ни отнема домакинското предимство“, се казва в съобщението. „Повече от 66 000 души отидоха на стадиона миналата събота и изчакваха търпеливо в продължение на осем часа. След това се върнаха в неделя, когато отново не успяха да наблюдават мач. Сега на тях хора им е отнет шанса да се насладят на спектакъла“, пише още в съобщението.

„Аржентинският футбол и Аржентинската футболна асоциация в частност не бива да позволява на шепа жестоки хора да ни отнемат най-големия мач – нашето Суперкласико“, завършват от Ривър.

Анализ: Не е ясно какво точно има предвид клуба

„Изявлението на Ривър създаде объркване, защото не е ясно дали клубът иска да играе финала или не. Писмото не е директен отказ, а по-скоро ехо на желанията на феновете. Те искат реванша да е на „Ел Монументал“. Те вярват, че полицията е виновна за хаоса, а не клуба. Част от мистиката на Суперкласико е, че това е аржентинска традиция, базирана на идентичност, квартали и луди фенове. Много аржентинци мислят, че насилието преди реванша е извинение. Че просто се използва да се отнеме мача от Аржентина и да се превърне в голям международен бизнес.“

Даниел Пардо Вехалара – БиБиСи Мундо в Буенос Айрес

- реклама -