Рисунка на Дега продадена за 462 500 евро

Рисунка на Едгар Дега, която е била конфискувана от нацистите, беше продадена на търг от възвърналото си я семейство за 462 500 евро.

Произведението, наречено „Три танцьорки“, бе купено по телефона от италианец на търг на френската аукционна къща Osenat. Творбата беше с предварителна оценка – 350 хил. / 450 хил. евро.

1Рисунката е направена с въглен върху хартия, като на нея са изобразени три балерини, посочва Artprice.

Нацистите конфискуват рисунката през 1940 г. от парижкия дом на лекаря евреин Морис Дрейфюс. В продължение на седем години той обявява, че произведението е сред тези, които не са му върнати след войната. Чак през 1951 г. рисунката е намерена на тавана на бившето германско посолство, но не е идентифицирана като издирваната от лекаря творба. Вместо това е предадена в Лувъра.

0000220571-article3Цели 65 години след конфискуването ѝ семейството я получава благодарение на нова процедура, която беше въведена от френското министерство на културата. Тя е свързана с издирването на собствениците на присвоени през войната творби.

Дрейфюс умира през 1957 г., а рисунката е върната на наследниците му – дъщеря му и трите ѝ племеннички. Тъй като четирите не са могли да се разберат за собствеността на произведението, решили да го предложат на търг. От аукционната къща пък са им обещали да получат нейно „отлично копие“, така че рисунката да остане в семейството.

- реклама -