Узбекистан

Reuters: Президентът на Узбекистан е починал

Вниманието на международната общност продължава да е фокусирано върху Узбекистан и информациите, които циркулират от седмица за смърт на президента Ислам Каримов.

Ройтерс: Каримов е починал

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал. Това съобщават трима дипломатически източници, цитирани от „Ройтерс”.

Sky News допълва, позовавайки се на публикации, че Каримов е издъхнал на 78-годишна възраст след инсулт.

Почина президентът на Узбекистан Ислам Каримов, който беше постъпил в болница в събота след получаването на инсулт, съобщи и вестник „Джерусалем пост“.

Крият ли смъртта?

Слуховете за смъртта на президента на Узбекистан се разпространяват от около седмица. Според мнозина тя е крита заради опасност от дестабилизация в страната.

Каримов

32 – милионната страна, която е населена предимно с мюсюлмани отдавна е мишена на ислямистки бойци и има стратегическо местоположение на север от Афганистан.

Миналият петък от правителството съобщиха, че Каримов е в критично състояние.

„Скъпи сънародници, с натежало сърце трябва да ви информираме, че вчера състоянието на нашия президент рязко се влоши и според докторите се оценява като критично”, написаха в специално съобщение от държавния апарат.

26 години власт

Каримов управлява Узбекистан – най-многолюдната страна в Централна Азия цели 26 години.

Като опитен комунистически апаратчик, той поема държавното кормило още когато страната му е съветска република.

Каримов няма синове, които да бъдат разглеждани като негови наследници.

По-голямата му дъщеря Гулнора е поставена под домашен арест от 2014-та насам заради съмнителни корупционни сделки. По-малката – Лола е постоянен представител на Узбекистан в ЮНЕСКО.

- реклама -