Урсула Фон дер Лайен

Разширяването на ЕС остана извън приоритетите на Урсула Фон дер Лайен

Кандидатът за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен представи в Еврпарламента какви биха били приоритетите ако бъде избрана на високия пост. Сред приоритетите не беше споменато разширяването на Евросъюза.

Днес предстои евродепутатите да гласуват нейната кандидатура. Представителката на Берлин разчита да получи поста с макар и минимално мнозинство.

Фон дер Лайен стана компромисно решение за най-висшия пост в де факто изпълнителната власт на Евросъюза, след като системата на „водещите кандидати“ при този избор се провали.

В Страсбург Урсула фон дер Лайен се фокусира върху големите политически теми, които ще бъдат основни в политиките на ЕС през следващите пет години. Тя започна с плановете си да предложи още през първите си сто дни на поста „зелена сделка“ за борба с климатичните промени и включването на тези изисквания в закон. Освен това застъпи и намерението за увеличаване на инвестициите в тази посока.

Също така Урсула фон дер Лайен издигна глас за осъждане насилието срещу жените и желанието Евросъюзът да се присъедини към Истанбулската конвенция, която засега не е ратифицирана от множество страни на съюза.

Тя се изрази добронамерено към ангажиментите по отношение на мигранти и бежанци, но заяви, че трябва да бъде намалена нерегулираната миграция. Отново ще бъде поставена на масата за реформа системата за даване на убежище, която не се състоя поради противопоставянето на антимигрантските държави в ЕС.

Многостранността и трансатлантическите отношения са много важни за Европа, каза Фон дер Лайен, но наблегна на засилване на собствената европейска отбрана.

Кандидатката за председател на Еврокомисията даже направи жест към Великобритания, заявявайки, че би приела удължаване на срока за Брекзит ако за това има основателни причини.

Днес тя не спомена за политиката за разширяване на ЕС на Западните Балкани, въпреки че по-рано в отговор на въпроси от евродепутати тя каза, че Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори за присъединяването към ЕС.

- реклама -