ДС

Разшириха кръга на политиците, които трябва да се проверяват за принадлежност към ДС

27 години след падането на комунизма, депутатите гласуваха нови правомощия на Комисията за разкриване на досиетата на бившата ДС и разузнавателните служби.

Прието с гласовете на ГЕРБ и Реформаторите

С законовите промени де факто се разширяват категориите на проверяваните лица, кандидатстващи за заемане на публични длъжности. На проверки вече ще подлжежат – районни кметове, заместник-кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели.

Управляващите имат намерение дори още повече да затегнат лустрационния режим. Между двете четения на промените в Закона за досиетата те ще внесат поправка, която предвижда всяко лице, подлежащо на обследване от комисията да бъде проверявано без да се иска неговото съгласие.

Искат закриване на Комисията за досиетата

Депутатите отхвърлиха други два законопроекта по същата проблематика. Първият на независимия депутат Велизар Енчев, в чийто законопроект се настоява за закриване на Комисията за досиетата.

Вторият бе внесен от депутати от БСП, които предложиха на мястото на комисията да се създаде Институт за национална памет, действащ на принципа на безпристрастност и политически неутралитет.

- реклама -