работодатели омбудсман Манолова електроенергия цена американски централи Гълабово Марица

Работодателите в готовност за протести. Искат прекратяване на договорите с американските централи

„Ние вдигаме степента на готовност за протести – отново от „жълт” на „оранжев” код, като най-вероятно протестите ще се провеждат пред американските централи и пред ТЕЦ Варна“.

Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

На въпроса защо пред ТЕЦ Варна, Велев обясни, че в петък в КЕВР е било внесено заявления от тях, което той резюмира с едно изречението: „искаме и ние като американските централи”.

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с ръководителите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Поводът е жалба на Божидар Данев (БСК), Васил Велев (АИКБ), Кирил Домусчиев (КРИБ) и Цветан Симеонов (БТПП), в качеството им на физически лица, срещу т. нар. „американски централи“. Документът бе внесен в деловодството на омбудсмана на 23 март 2018 г. В жалбата си до обществения защитник работодателите настояват за незабавно разследване и предприемане на мерки срещу нарушаване на правата на потребителите от страна на тези централи.

Всяка година т. нар. американски централи – „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“ непазарно изземват от българските домакинства 486 400 000 лева за едногодишен регулаторен период, заяви Велев.

Всичко това се случва, защото КЕВР е определил референтна цена от 70 лева на мегаватчас, а на тези централи НЕК се задължава да плаща по 106, 70 лв. за „КонтурГлобал Марица-изток 3“ и 168, 66 лв. за „Ей И Ес Гълъбово“, което е повече от двата пъти над пазарната цена.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ посочи, че днес електрическата енергия на борсата струва около 45 лева, като последната седмица цените са били между 66 и 36 лева за мегаватчас.

Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство плаща точно по 161 лева за двете американски централи, като срещу тези пари обаче не получават престация. „Точната дума е, че това е грабеж“, изтъкна Васил Велев.

Омбудсманът Мая Манолова смята, че би следвало да има промени в законодателството, които да регламентират обема на тези преференции, от които се ползват американските централи, ВЕИ-ата, когенерациите и някои топлофикации.

Според нея в момента липсва прозрачност какво точно се случва и какви действия са предприели отговорните българските институции по темата.

Манолова информира, че след като от ръководството на американските централи са разбрали за срещата с работодателските организации, самите те са поискали да се срещнат с омбудсмана, която ще се проведе тази или другата седмица.

Освен това Манолова обяви, че ще поиска пълна информация от министерствата на енергетиката и финансите, както и от КЕВР, за да обяснят какви действия са предприети от тях по този въпрос. Тя ще поиска информация и какви са възможните сценарий и каква ще бъде крайната цена, която ще платят българските граждани, ако договорите се прекратят.

- реклама -