работодатели, срещи, БСП, ДПС, икономика
Снимка: БГНЕС

Работодателите очакват партиите да работят за икономически ръст от минимум 6%

В навечерието на парламентарните избори от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) се срещнаха с БСП и ДПС.

Целта е да очертаят съвместни приоритети за развитието на бизнеса у нас.

След срещата на работодателите и ДПС стана ясно, че съвпадения има. Стремежът – бизнесът, а не политиците да задават посоката, за да има тласък на икономиката.

“Приоритетите ни за страната съвпадат и мерките за тяхното постигане също, за това се договорихме след изборите за ежемесечни срещи, за да може независимо кой е на власт да следва ясни приоритети в страната. Считам това за една добра крачка напред в процеса на включване на свободните и активни граждани във вземането на политически решения и контрола на тяхното изпълнение. Това е един от приоритетите на ДПС”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Сред тях той посочи още Зеленият пакт, дигитализацията и развитието на гражданското общество, които са и приоритети на ЕС.

На 90% бизнесът и ДПС имат еднакви приоритети в частта, която касае икономиката, заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

Снимка: БГНЕС

Приоритет на работодателите е постигането на минимум 6% ръст на икономиката, заяви от своя страна Кънчо Стойчев.

„Който и да дойде да управлява след изборите, ние няма да приемем национални цели, които се вмъкват в 1-2% ръст. На България й е нужно догонващо развитие и това е минимум 6%. По-малък ръст ни обрича на допълнително изоставане“, коментира Стойчев, зам.-председател на АИКБ.

Стойчев подчерта, че административната тежест е изключително висока, а също така са високи и таксите, които бизнесът трябва да плаща. Те възлизат на около 4,5 млрд. лева годишно или около 4,5% от БВП.

Корнелия Нинова пое ангажимент на срещата с БСП за трайно законодателство, без лобистки интереси в него, и с оценка на въздействие на всеки един закон. Тя бе категорична, че е наложително изчистване на лобисткото законодателството, както съставяне на експертен съвет и екип в парламента с ангажимент за трайно законодателство.

БСП предлага преустройство на Българската банка за развитие с ориентация към малките и средни фирми, както и увеличаване капацитета на Българската агенция по транспортно застраховане, за да се подпомогне износа: „Нужни са и данъчни облекчения за стартиращи компании и фирми, разкриващи работни места в слабо развити райони”, смята тя.
.

 

- реклама -