Путин съветски

Путин: САЩ трябва да спрат да се намесват във вътрешните работи на другите страни

Съединените щати трябва да престанат да се намесват във вътрешните работи на другите страни и да усъвършенстват изборните си закони.

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за водещата в американския телевизионен канал Ен Би Си (NBC) Мегън Кели, взето в Русия и излъчено в неделя в САЩ.

„Конституцията на САЩ и избирателните закони са устроени по такъв начин, че за кандидата може да гласуват по-голям брой делегати, зад които стоят по-малко гласове и има такива случаи в историята на САЩ”.

Това отговори Путин на въпрос за евентуална намеса на Русия в миналогодишния предизборен процес в САЩ.

„Затова ако говорим за някаква социално-политическа справедливост, то трябва, ясно е, да се промени това изборно законодателство, да се доведат нещата до избор на държавен глава с пряко тайно гласуване и да има пряко преброяване, което може лесно да се провери”, смята той. „И няма да е нужно този, който е загубил изборите, да се позовава на някой друг и да обвинява когото и да е за своите беди”.

„Ще ви кажа това, което навярно трябва да знаете: никого не искам да обидя, но Съединените щати навсякъде, в целия свят се намесват активно в предизборните кампании на другите страни. Нима не го знаете?”, попита той Кели.

„Поговорете, само че така, за да (доколкото е възможно за вас) да убедите хората в това, че няма да му давате гласност! Ето – където и да поставиш пръст на картата на света, навсякъде ще ви се оплачат от това, че американските официални лица се намесват в техните вътрешнополитически процеси”, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Според Путин, руските власти се отнасят към акциите на опозицията по-меко, отколкото в други страни, в това число и САЩ.

В тази връзка руският президент Владимир Путин посъветва американските представители да морализаторстват по-малко.

 „У нас се организират митинги на опозицията, у нас хората имат право да изказват своята гледна точка”. „Да, ако хората по време на изказването на собственото си мнение нарушават действащото законодателство, съществуващия закон, то тогава, разбира се, силите за опазване на реда се стараят да въведат ред”, отбеляза той. „Нашата полиция, слава Богу, засега, във всеки случай, не използва нито палки, нито сълзотворен газ, нито други крайни мерки за въвеждане на ред, каквито виждаме често в други страни, включително и в САЩ”, специално обърна внимание президентът на Русия.

Като пример Путин посочи акцията на граждански протест „Окупирай Уолстрийт” (Occupy Wall Street) срещу икономическото неравенство и социалното разслоение. „Хайде да си спомним движението „Окупирай Уолстрийт”, къде е то сега?”. Силите за опазване на реда и специалните служби на САЩго разглобиха на малки частички и го разнесоха”, отбеляза той.

„Аз не ви задавам въпроса: Как сте с демокрацията в САЩ?”, заяви президентът. „Защо смятате, че имате право да ни задавате такива въпроси, при това постоянно, да се занимавате с морализаторство и да ни учите как да живеем?”.

„Готови сме да се вслушваме в нашите партньори, готови сме да се вслушваме в оценките тогава, когато подобни неща се използват като инструменти за политическа борба”, обърна се Путин към американската журналистка, като подчерта, че „Русия се развива по демократичен път. „Това е безусловно и в това никой не може да има никакви съмнения”.

Интервюто бе излъчено в неделя вечерта в САЩ.

- реклама -