Путин, обръщение, парламент

Путин: Русия ще отговори силно и бързо на всяка външна провокация

Русия ще отговори силно и бързо на всяка външна провокация.

Това заяви президентът Владимир Путин по време на традиционната си реч пред двете камари на парламента.

Путин се оплака от продължаващите враждебни и необосновани действия срещу Русия.

Москва се стреми към добри отношения с другите страни, подчерта той и изрази надежда, че нито една държава няма да прекрачи „червените линии“ на Русия.

„Ако другите страни не желаят да водят диалог и избират високомерния тон, то Русия ще намери начин да защити своите интереси“, заяви Путин.

Руският президент също осъди мълчанието, по думите му, на Запада за опита за преврат срещу лидера на Беларус Александър Лукашенко. „Всички се преструват, че нищо не се случва,“ каза Путин.

Руският държавен глава отбеляза, че някои страни са възприели обичая да се „захващат“ с Русия без причина, това се превърнало в нов спорт. Русия се държи сдържано и скромно, виждайки грубостта на други страни, каза Путин.

Путин приветства отговора на Русия на пандемията от новия коронавирус и заяви, че бързото разработване на три ваксини срещу вируса показва технологичния и индустриален потенциал на страната.

Русия е разработила три ваксини срещу новия коронавирус. Най-известната е „Спутник V“. Москва е одобрила също „ЕпиВакКорона“ и „КовиВак“.

Той обеща нови мерки за насърчаване на раждаемостта и повишаване на продължителността на живота, като призна, че пандемията се е отразила на демографските тенденции в Русия.
Целта е до 2030 г. средната продължителност на живота в Русия да достигне 78 години, заяви Путин.

Правителството в частност трябва да изпълни допълнителни мерки по противодействие на болестите, които са основни причини за смъртност, например сърдечно-съдовите заболявания, посочи той.Путин предложи нови стимули за подпомагане на икономиката да преодолее последиците от пандемията и нови социални помощи за населението.

Путин заяви, че иска Русия да достигне колективен имунитет от КОВИД-19 до есента и призова руснаците да се ваксинират.

Путин направи годишното си обръщение пред стотици представители на руския политически и бизнес елит, както и представители на културните и религиозните среди. Почти никой от тях не носеше защитна маска, каквато се изисква в Русия на подобни масови събирания на закрито.

При все че президентът, който вече се ваксинира срещу коронавируса, не се отказа да отправи посланието публично, Кремъл бе принуден да коригира формата на проявата и да наложи ограничения. Журналистите бяха предупредени да носят маски и да спазват социална дистанция. За да бъдат допуснати в залата, те трябваше да носят три справки за отрицателен PCR тест за вируса

- реклама -