Путин за допинг скандала: Целенасочена кампания извън здравия разум

Президентът на РФ Владимир Путин обяви, че Русия ще направи всичко, за да защити честта и достойноството на атлетите, които несправедливо са отстранени от Олимпийските игри в Рио. Путин заяви това по време на срещата си с руската „сборная“, която заминава за игрите. Той обяви още, че се надява справедливостта да възтържествува, предаде ИНТЕРФАКС.

Геополитика и спорт

Руският президент констатира, че незаслужено са пострадали атлети, срещу които не е имало никакви доказателства. И опедели ситуацията като удар по Олимпиадата.

Ситуацията излезе извън рамките не само на правото, но и на здравия смисъл. Целенасочената кампания, цел на която станаха нашите атлети, включи прословутите двойни стандарти, несъвместими със спорта и изобщо със справедливостта„, заяви Путин.

И добави, че Русия няма да се примири с дискриминацията на своите спортисти, но ще действа в рамките на закона.

Путин атлети Рио 2016 забрана

На 24 юли МОК обяви, че няма да отстрани всички спортисти на Русия, а ще допусне само тези, за които съответните международни федерации гарантират.

Това обаче не се отнася за лекоатлетите на Русия, които въпреки лошите новини, взеха участие в церемонията в Кремъл по изпращането на отбора за Олимпиадата.

Нова ефективна международна система за контрол на допинга

Според Путин, Русия трябва да създаде ефективна система за противодействие на допинга.

„Понякога се създава впеатление, че изискванията и контрола на атлетите в различните държави е различно. Спортистите буквално ги делят на наши и чужди, създавайки неконкерунти преимущества. За да сме убедени, че наистина ефективно, а не избирателно се борим с допинга, трябва да се разработят единни международни стандарти за допинг-контрол. И самите спортисти и фенове трябва да имат достъп до резултатите от проверките“, обяви Путин.

- реклама -