Д-р София Ангелов, пулмолог, лекуване, COVID-19
кадър: БНТ

Пулмолог за лекуването на COVID: Без антибиотици и кортикостероиди в първите дни

„В доболничната помощ в момента лекувам пациенти, повечето от които са ваксинирани, а колегите в болничната помощ казват, че техните пациенти са неваксинирани. Изводът е, че ваксината пази от тежко боледуване, но не пази от заразяване“. Това коментира пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

По думите ѝ трябва да се спазват противоепидемичните мерки, защото като че ли малко сме ги загърбили, докато вирусът циркулира. Ако правилно се лекуват пациентите в доболничната помощ, по-малко ще бъдат влошените в болничната помощ.

„Лекуват се с много антибиотици – двойни, тройни комбинации и накрая хората постъпват в болници. COVID-19 е вирусно заболяване, а вирусите не се лекуват с антибиотици. Нека пациентите пресират лекарите, защото технологиите, защото медиите дадоха възможност на хората масово да влезе в лекарската професия. Загуби се и доверието към лекаря, което не трябва да е така. Не гледайте новини, гледайте статистики“, каза тя.

Средства за спирането на разпространението на вируса има. Д-р Ангелова обясни, че за предотвратяването на вируса е нужно да подсилим имунната си система. За това помагат витамин D-3 и основните антиоксиданти – витамините A, C, D, E.

„В първия ден на болестта в никакъв случай не трябва да се започва с кортикостероиди, тъй като те могат да объркат всичко в имунната система“, заяви пулмологът.

Посланието на д-р Ангелова към ваксинираните е да продължават да спазват мерките. Относно втората група – преболедувалите – експертите са се обединили около мнението, че те имат траен имунитет. По думите ѝ в доболничната помощ няма преболедували втори път, а в болничната – са единични случаи.

„Моето мнение е, че не бих ваксинирала децата. Те имат имунитет, има проучвания, че по-малко се заразяват, а ако се заразят, боледуват по-леко“, заяви д-р Ангелова.

Тя призова хората да бъдат отговорни и да пазят своето здраве.

- реклама -