Психологическите експерименти: Дейвид Раймър – мъжът, който по принуда става жена

Продължава нашата поредица, в която ви разказваме за някои от най-известните психологически експерименти в историята на човечеството

Научните експерименти целят да подобрят живота на хората. Но какво става, ако самозабравил се учен реши, че собствената му кариера е по-важна от човешкия живот?

Една от най-ужасяващите истории е тази на Дейвид Раймър – жител на Канада, който принудително бил превърнат от момче в момиче.

На 22 август 1965 г. в канадския град Уинипег в семейството на фермерите Джанет и Роланд Раймър се раждат близнаци – две момчета, които получават имената Брус и Браян. По медицински причини на 8-месечния Брус е направено обрязване на пениса. Операцията е извършена в болнично заведение. Но вместо да се направи по стандартния начин, се използва нов метод – с помощта на високочестотен ток. И се случва най-лошото – пенисът на детето е увреден необратимо.

Родителите са съсипани от удара

Двамата не могат да намерят отговори на редица въпроси – как ще живее Брус, когато порасне и какъв мъж ще бъде без най-важния за мъжа орган. Те се обръщат към световноизвестния психолог Джон Мани, който по това време работел в болницата „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Той представя пред родителите теорията си, според която половата идентичност се развива в ранна детска възраст в резултат на „подходящи поведенчески интервенции“. Като твърди, че природните дадености в този случай не са важни.

И дава на Дажнет и Роланд шокиращия съвет – да бъдат отстранени тестисите и детето да бъде отгледано като момиче. По думите му това е единственият шанс на бебето да бъде щастливо, когато порасне.

Така започва големият експеримент на психолога Джон Мани

Ученият се опитва да докаже, че не природата е отговорна за половата разделеност, а животът и възпитанието. Д-р Мани съветва родителите никога да не казват на момчето какво му се е случило като бебе.

Така когато е на 1 г. и 10 м., новата операция за отстраняването на тестисите превръща Брус в Бренда. От този момент д-р Мани започва да описва експеримента в своите научни издания.

Според написаното детето расте като момиче – обича да се облича в рокли и много се радва на дългата си коса. Има и други чисто женски характеристики – Бренда е по-внимателна от брат си и много повече държи на чистотата. Предпочита кукли за подаръци и никога не си играе с количките на брат си. Нещо повече – в доклада си „Сексуален подпис“ от 1977 г. д-р Мани споделя, че Бренда, подобно на всички момичета, е малко влюбена в баща си. Той споделя, че до 4-годишната си възраст двете деца не се различавали по полови белези. Но от петата им годишнина това вече проличало ясно.

Медицинският свят научава за тази невероятна история през 1972 г.

Тогава д-р Мидълтън Даймънд настоява да получи повече подробности за половото съзряване на Брус, но д-р Мани отказва да ги разкрие. Даймънд има подозрения, че Мани изопачава фактите, но не се осмелява явно да се противопостави на световноизвестния психолог. Все пак успява да убеди човек от екипа да направи разкрития. И това, което излиза наяве, шокира целия свят.

Оказва се, че нещата са доста различни от това, което е публикувано в докладите

Брус трудно приема ролята на момиче, въпреки че не знае за своята мъжка същност. Според майката детето се сърди, когато му обличат роклите и захвърля куклите. А когато излиза навън, предпочита да тича с другите момчета и дори да се търкаля в калта.

Училището се превръща в кошмар. Момичетата избягват Бренда, а момчетата й се подиграват. Липсата на всякаква женственост у детето. То се държи точно като момче, а в часовете по физкултура показва резултати, много по-добри от тези на момичетата. Да не говорим за външния вид – на него Бренда изобщо не обръща внимание, а синините по лицето не са нещо, от което да се притеснява. Но не допуска обиди. Когато едно момиче я нарича „горила“, Бренда хваща съученичката си за яката, вдига я нагоре и я хвърля на земята. Момчетата, които стават свидетели на случката, си пожелават да са силни като Бренда.

Видими са и други белези

Бренда сяда на стола като мъж и дори вдига леко панталоните си, както правят мъжете. Изобщо не се интересува от домакинската работа, не участва в почистването на дома. Не се интересува от гримове и категорично не се интересува от любовните трепети, за които говорят съученичките й.

В същото време детето Бренда е много по-силно от останалите и дори във „военните“ игри успява да върже останалите момчета с въже. Всъщност всичко това е разказано на медицинските експерти от съседи, учители, жители на града, които изобщо не подозират, че момичето е родено като момче. Всички те твърдят, че Бренда е момиче, макар и доста странно.

Истинската трагедия обаче идва, когато момичето пораства и започва да проявява все по-голям интерес към момичета

А когато е на 15 години, родителите са принудени да разкрият на мнимата си дъщеря цялата истина. На Бренда й предстои нова операция, с която да й бъде направено изкуствено влагалище. Бренда/Брус изпада в отчаяние и прави няколко опита за самоубийство. Спасяват го, но той настоява да си върне мъжката идентичност. Претърпява три операции, за да премахне гърдите си и да му бъде присаден пенис. Дори се жени и двамата със съпругата му осиновяват три деца.

Избира си ново име – Дейвид, но отново не се чувства щастлив. Травмата от детството му е толкова тежка, че не може да я преодолее. Не се разбира с родителите си и ги обвинява, че те са виновни за нещастието му. Джанет и Роланд също започват да се карат и да се опитват да прехвърлят вината един на друг. Дейвид изпада в дълбока депресия и губи 65 000 долара при нерентабилни инвестиции. Жена му го напуска. Брат му умира от предозиране. В отчаянието си Дейвид се самоубива на паркинга на магазин за хранителни стоки.

Но д-р Мани до смъртта си не признава, че експериментът е неуспешен

Не може да приеме, че въпреки наложеното сексуално образование, хормоналното лечение и операциите, момчето не се превръща в момиче. Затова продължава да твърди пред света, че Бренда е щастлива жена, прекрасна и уравновесена. Вкарва своя случай в медицинските учебници и подвежда редица психолози и сексолози, че биологичният пол може да бъде променен.

 

- реклама -