насилието домашно насилие, карантина, жертва,

Психологът съветва: Карантина в условия на домашно насилие

FlashNews продължава рубриката си с д-р Галина Кабаджова. Идеята ни е да бъдем полезни на хората с компетентните съвети на специалист – как да опазим психиката си здрава в извънредната ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, с изолацията и със страха от бъдещето.

Д-р Галина Кабаджова е доктор по психология и психотерапевт. Тя специализира в работа с хора, преминаващи през проблеми във връзката и семейни такива, тревожност, депресия, стрес, промяна в начина на живот, загуба, зависимости.

Днес д-р Кабаджова дава съвети какво да се направи в случай на домашно насилие. Вижте!

–––––––––-

 

 

Не бъркайте насилието с любов…

В условията на извънредно положение вече няколко държави съобщиха за увеличаване на домашното насилие. Във Франция случаите на домашно насилие са скочили а близо 40%, в Китай те се увеличават тройно. България, Италия, Англия, Испания също регистрират завишен брой случаи на насилие.

Когато говорим за домашно насилие има няколко важни момента:

  • Карантината или социалната изолация не са основната причина за домашно насилие. Такова или признаци за такова е имало и преди извънредното положение;
  • Насилникът винаги се опитва да изолира жертвата. Сега, в тази ситуация това е още по-лесно – жертвата е у дома и никой не вижда синините, раните. Ситуацията също затруднява търсенето на помощ и подкрепа;
  • Карантината може да събуди латентни насилници, т.е хора, които никога до сега не са се изявявали като такива в семейната среда или ако са на случката се е гледало като на инцидент. Изолацията, напрежението у дома, невъзможността да се отпусне парата навън и т.н ще доведат до ескалиране на агресията и съответно до физическо посегателство;

Какво да правя?

Ако сте жертва на домашно насилие:

  • ГОРЕЩА ЛИНИЯ – не се колебайте да се възползвате от горещата линия за жертви на домашно насилие на номер 0800 1 86 76 или да се свържете с някой от многото психолози, които по време на криза предоставят безвъзмездна помощ на всеки в нужда. В края на статията ще намерите и мейл, на който можете да пишете за подкрепа. Специалистите ще ви дадат насоки и съвети как да се справите без да навредите на себе си или на семейството си.
  • Ограничете острите предмети – Ако партньорът ви е изключително агресивен, помислете да ограничите достъпа до остри предмети, големи ножове или всичко, което би могло да доведе до тежки физически наранявания. Тъй като няма как да ги изхвърлите, сменяйте им редовно местата, за да затрудните намирането.
  • Заредена техника – В случай на тежка криза от страна на насилника винаги дръжте телефона си зареден, а ключовете до колата и жилището до вас. Максимално улеснете излизането от мястото, където живеете.
  • Разсейване – помислете за поне 2 неща, които могат да разсеят насилника по време на криза, или поне да я смекчат – това може да е любима храна, любим филм или предаване.
  • Кодова дума – уговорете се с близък човек или роднина за кодова дума, която да използвате при трудна ситуация, след която той ще знае, че трябва да дойде до вас да донесе нещо за хапване или друго, с което да разсее обстановката. Насилникът винаги се старае да пази поведение пред хората.

Най-важното е да знаете, че не сте сама!

Ако вие сте от хората, на които домашното насилие им е чуждо, но в това време, в което стоим основно вкъщи чувате крясъци, скандали, плач от съседния апартамент БЪДЕТЕ СОЛИДАРНИ и не забравяйте, че най-вероятно никой друг няма да се погрижи. Измислете си причина и се разходете до съседите, за да проверите какво се случва и ако прецените повикайте помощ. Най-вероятно жертвата в този дом е сама и не знае какво да прави, а сега е време, в което всички се нуждаем един от друг. Време, в което да бъдем ЗАЕДНО.

––––––––––––––-

www.analysingminds.com

за /онлайн/ консултации: g.kabadzhova@analysingminds.com

e-mail за безплатни психологически съвети, насоки, информация в периода на извънредно положение:  admin@analysingminds.com / всеки, който има въпрос, нужда от информация или съвет може да ни пише. Нашите специалисти ще следят и отговарят напълно безплатно/

- реклама -