влак международни влакове БДЖ влак, пожар, София-Бургас

Проверка установила – 58 млн. лева раздадени неправомерно за заплати в НКЖИ

За неправомерно раздаване на заплати в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) са използвани 58 млн. лева по европейски проекти.

Това каза пред журналисти днес в Нова Загора министърът на транспорта Николай Събев,

който участва в обществено обсъждане по повод съдбата на над 100-годишната сграда на железопътната гара, съобщи Нова телевизия.

По думите му това е сред фрапиращите нарушения, открити в проверка на транспортното министерство по отношение на изпълнението на проекти с европейско финансиране.

Голям процент от проектите няма да бъдат завършени в срок, има забавени отсечки, много неизпълнени ангажименти, каза министър Събев.

Той добави, че проверката е започнала на 13 декември миналата година,

но проверяващите срещат трудности, защото „хората не са много услужливи като дават информация“.

Нарушителите ще бъдат предадени на българската и на Европейската прокуратура, а всички открити нарушения ще бъдат оповестени публично.

„Със сигурност всичко ще бъде открито и ще бъде потърсена сметка на всеки, нарушил интересите на държавата“, каза Николай Събев.

Министърът ще посети по-късно днес и Стара Загора, където по думите му има драстично забавяне в сроковете при изграждането на новата железопътна гара.

Той допълни, че обектът е трябвало да бъде открит на 13 май, но това вероятно ще стане през юли, като изпълнителят ще трябва да плати 500 000 лева неустойка за забавянето.

- реклама -