Стойчо Кацаров, министър, здравеопазване, омикрон, вариант, щам

Протест посрещна Стойчо Кацаров пред bTV, той заяви: Локдаун няма да има

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров беше посрещнат от протестиращи на влизане в сградата на bTV, където гостува в сутрешния блок на телевизията. Той намекна, че демонстрацията е политическа и коментира:

„Не казвам, че е политическо мероприятие, но партиите организират протести срещу зеления сертификат. Но ако някой от тях се разболее, аз трябва и на тях да осигуря лечение“, посочи министърът.

Кацаров определи като „практически локдаун“ налагането на зелен сертификат:

„Хората протестират срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун – това е много тежък удар за цялата държава, опитваме се да го избегнем. Макар сегашните мерки да са практически локдаун за тези, които нямат зелен сертификат“, каза Кацаров и уточни, че пълен локдаун не се налага.

По думите му заради увеличените темпове на ваксинация у нас и въвеждането на здравните сертификати ситуацията с пандемията започва да се успокоява.

„Спря нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус. Мерките работят. Причината е, че хората ги приеха и сами ги спазват, а не толкова на контрол, упражняван от властите“, каза Кацаров.

Но все пак призна:

„Следя внимателно всички показатели, затова казваме, че това е повече от здравна криза. Броят на починалите е голям – както от ковид, така и от общата смъртност. Като абсолютно число смъртността остава много висока, медицината в момента няма възможност 100% да лекува това заболяване, при част от хората то е фатално. затова залагаме на превенцията“, категоричен беше здравният министър.

Той отрече здравните мерки да се вземат по политически съображения.

- реклама -