БДЖ, прокуратурата, проверка, съмнения, злоупотреби

Прокуратурата влезе в БДЖ след сигнал за фиктивни ремонти

Екип от прокурори и следователи са влезли в Централното управление на БДЖ на ул. „Иван Вазов“ в гр. София, малко след 10.30 часа.

Проверяват се злоупотреби на ръководни длъжностни лица, а действията са след сигнал, подаден от служебния министър на транспорта Христо Алексиев. Става въпрос за фиктивни ремонти на локомотиви и вагони на железниците.

„Образувано е досъдебно производство съвсем наскоро. Прокурори и следователи проверяват документите. Сигнализирани бяхме от служебния министър за обществената поръчка за ремонт на дизелови локомотиви, закупени през 2005 г. Договорът с фирмата, от която са закупени, е изтекъл, затова от БДЖ подписват нова обществена поръчка, за да се поддържат локомотивите. В доклада, който получихме, има данни за много нарушения. Започнахме проверка, за да установим дали има такива нарушения”, стана ясно на брифинг на прокуратурата.

В хода на разследването за възникнали и други обстоятелства, които също ще бъдат проверявани от прокуратурата.

От държавното обвинение имат съмнение, че ремонтите по сключения договор не са били извършвани, също така, че в договора е записано да се ремонтират едни машини, а са поправяни други.

Ще се проверява и дали този изпълнител има право да извършва подобни ремонти. Ще се проверява и дали всички плащания са давани срещу реално изпълнение на договора.

„Ще проведем много процесуално-следствени действия. При събиране на доказателства за нарушения, ще привлечем виновните лица към наказателна отговорност. Разследването ще бъде тежко и много обемно”, заявиха от прокуратурата.

- реклама -