Гешев, Милева, шпиони, разузнаване, група

Прокуратурата: Висш кадър във военното разузнаване е ръководил шпионската група у нас – Видео

Разследването е от голямо значение за националната сигурност, ЕС, НАТО и САЩ. Случаят е без аналог в новата ни история.

Това каза главният прокурор Иван Гешев по повод операцията по неутрализиране на група за шпионаж.

Тук съм по няколко причини. Първо, да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с ДАНС и Военното разузнаване. В последните години те възстановиха професионалния си капацитет, който силно пострада по време на прехода. Това е в интерес на всеки един българин. Прокурорите, следователите и служителите на МВР продължават да работят и сега.

Принос имат военният министър Красимир Каракачанов и ръководителят на военното разузнаване Велко Атанасов, който е достоен български офицер. Надявам се този случай да обедини българските граждани, а не да ги разедини. Защитаваме националния си интерес, а не го продаваме и предаваме. Не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни да защитим нашата.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева заяви, че за първи път в новата история на България е разкрита група за шпионаж.

„Подготвили сме и материали, които са част от общата доказателствена съвкупност и се спазва презумпцията за невиновност. В него са използвани и условни наименования. Тази група застрашава националната сигурност.

Едното лице от групата, което условно ще наречем резидент, е завършил разузнавателна школа в Москва в ГРУ и после става преподавател, както и служител в служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната.

Той е изградил нелегална агентурна мрежа и е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна.

Участва и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство и се е ползва с доверие на руските дипломати у нас. Тя е играла ролята на посредник, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея и резидента и нейни посещения в сградата на посолството на Русия в София“, каза Сийка Милева.

По време на брифинга от прокуратурата показаха видео кадри и аудио записи на разговори между съпрузите от групата, както и посещения на жената в Руското посолство.

„Останалите лица са били на висши държавни длъжности, като събирали класифицирана информация и му я предавали. Става дума за информация за България, НАТО и ЕС. Те предавали информацията, с която застрашавали националната сигурност на България.

Обучавани в оперативно майсторство.

Ръководен кадър от системата на МО е първият участник и неговите задължения са свързани с планиране и бюджет на ведомството.

Вторият е действащ служител в служба военно разузнаване. Изготвя информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия. Третият е също от тази служба и във военната си кариера е изплащат на мисии в българските военни контингенти зад граница.

Четвъртият е бивш служител на „Военно разузнаване“, като е бил и на мисии зад граница като военно аташе. Сега е директор на регистратура на класифицираната информация в Народното събрание.

От прокуратурата разкриха, че срещите на групата с резидента са били ежемесечни.

Показаха и видеоматериали, заснемани от участниците в шпионската група, които снимали класифицирана информация от служебните си компютри. „В единият от случаите участникът е заснемал класифицирана информация в продължение на 4,5 часа“, уточни Сийка Милева.

Участниците в групата се срещали си резидента и по време на игра на тенис. Той пък ги инструктирал и обучавал.

Резидентът плащал на участниците различни суми, които били в различна валута. Показано бе и видео как участник брои долари в служебно помещение.

- реклама -