Гешев прокуратура кмет Костенец

Прокуратурата: Кметът на Костенец е обещавал по 30 000 лева на съветници да гласуват решения в негова полза

Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес.

Това събщи заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод разследването срещу кмета на Костенец.

Приближеният му бизнесмен Ивайло Пешов дори подписал запис на заповед за тази сума, за да гарантира, че тя ще бъде платена. Пешов е собственик на фирма, която е спечелила обществена поръчка за ремонт на училището в града. ОБщинският съветник трябвало да гласува решение, с което Радостин Радев да бъде упълномощен да догонвори плащанията от Държавен фонд „Земеделие“, след което те да се превеждат на фирмата изпълнител.

„Това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата“, каза Гешев.

Според Гешев това е единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията. Зам.-главният прокурор категорично отхвърли твърденията за лов на вещици преди изборите за местна власт.

Иван Гешев кмет Костенец прокуратура

Досъдебното производство срещу кмета на Костенец е започнало по информация на общински съветник, подаден до КПОКОНПИ, съобщи още Гешев. По случая са използвани СРС-та.

Гешев обясни, че кметът е обещавал сумата от 30 хил. лв. на общински съветници от Общински съвет – Костенец, за да гласуват определени решения, които са в негов интерес.

„Това е една интересна ситуация, защото ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава. До преди два дена това е основният предмет на разследването“, обясни още Гешев. Той допълни, че в резултат на извършваните действия последните дни предметът на деяние ще бъде разширен. „Единият касае длъжностно присвояване от общинско предприятие, вторият случай безстопанственост“, посочи още Гешев.

Имаме данни, че кметът на Костенец е извършил длъжностно присвояване и е проявил безстопанственост.

 

Това каза наблюдаващият прокурор Десислава Христова.

„В хода на разследването се натъкнахме на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за текста за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината“, допълни Христова.

Предстои определянето на мярката за неотклонение на кмета на Костенец.

- реклама -