проф. Витанов
Снимка: Кадър БНТ

Проф. Витанов каза, кога Омикрон става доминантен

До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ у нас, заяви математикът проф. Николай Витанов NOVA. По думите му резките пикове ще бъдат само в рамките на няколко дни.

„Първото нещо, което той ще предизвика, е

достигане на 10 000 случая на ден.

Има време това да се случи. Не се очакват резки пикове, защото пожарът не гори равномерно.

Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни”, прогнозира проф. Витанов.

Витанов потвърди, че направената от него прогноза през ноември е актуална и към момента. „След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен.

Това ще бъде максимумът,

ще стои няколко дни и след това ще тръгне надолу. Т.е. очакванията са, че през втората половина на февруари ще сме преминали максимума и ще вървим надолу”, посочи математикът.

По думите му ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване. „Вариантът Делта отслабва, а Омикрон все още не е станал доминиращ.

Базовото репродуктивно число

днес е 1,11 – т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата увеличава обхвата си, но числото е под 1,3.

Това е така, защото в областите, където заболеваемостта е висока, легла все още има. А там, където е по-ниска – леглата намаляват”, каза още той.

От гледна точка на заетост на интензивните легла най-неприятно е положението в Северния централен район – Силистра, Русе, Велико Търново.

„Тя е 72,5%, но ако нищо не се направи, до края на седмицата ще стане 80%. Има обаче и активни елементи, които могат да променят това – правителството може да предприеме някакви мерки с цел да не се достигнат тези проценти”, заяви математикът.

Според него това дали в тези области ще се наложи локдаун или не, не е само медицинско, но и политическо решение.

„Системата е изчислена така, че дори да станат 80%, може да издържи още известно време. Тоталният локдаун обикновено за 10-ина дни променя картината.

В тази вълна скоростта на запълване на леглата не е била над 2% на ден, така че очакванията са да не се достигне до 100% запълване. Този резерв от 20% не може да се изгори за един ден”, обясни той.

По думите му дадена област може да  бъде няколко дни и в 4-та степен на заетост на леглата, ако в околните такива все още са налични.

„Русе беше ден-два над 80%, сега са 70 и няколко – нищо не стана. Може да се изкара известно време и на 80%.

В околните области на Северния централен район има свободни интензивни легла. Т.е. хора, които имат нужда от интензивни грижи, могат да бъдат закарани там и ситуацията да се удържи”, коментира Витанов.

- реклама -
gerb – 728×90 – 2022