Проф. Кантарджиев: Преболедуването на Омикрон, предпазва от заразяване с други варианти

Доказано е вече, ако си боледувал от „Омикрон“, няма да хванеш „Делта“, това ще те пази от другите варианти. Това заяви пред БНТ вирусологът  проф. Тодор Кантарджиев.

Според проф. Кантарджиев в страната предстои един период, в който ще се разпространяват и двата варианта – „Делта“ и „Омикрон“.

Той открои няколко положителни тенденции, дори прогнозира края на пандемията от COVID-19, което по думите му може да се случи през средата на 2022 г.

„Омикрон ще се разпространи много бързо и така ще се изгради в обществото имунитет“, добави проф. Кантарджиев и подчерта, че бързото увеличаване на случаите ще бъде съпроводено и от бързо намаляване на случаите. Новият вариант протича по-леко, потвърди проф. Кантарджиев.

„Ще постигнем достатъчно траен имунитет, така че след бързото разпространение на Омикрон през пролетта на 2022 ще можем да се освободим от пандемията“, прогнозира проф. Кантарджиев.

Спечелването на битката срещу ковид ще бъде възможна само при голямо имунизационно покритие.

Проф. Кантарджиев препоръча на ваксинираните граждани да си поставят и третата доза, защото пълният ваксинационен курс е от три дози, с което защитата от влизане в болница достига до 80 %.

Наличието на Омикрон е доказано лабораторно при 12 положителни проби. 11 от случаите са в столицата и един е в София – област. Никой от заразените не се нуждае от болнично лечение.

Два експертни съвета в здравното министерство внимателно ще проучат какви мерки са приложени в отделните европейски страни. След това ще преценят дали и какви нови мерки да се приложат и у нас, за да се ограничи разпространението на Омикрон.

- реклама -