Проф. Ботев от БАН: Ще има вторични трусове

Ще има вторични трусове в Северна Гърция, но ще бъдат усетени само там, съобщи проф. Емил Ботев, ръководител на департамента „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Тази нощ трус от 5 по Рихтер разтърси Северна Гърция и беше усетен и у нас

„Те ще бъдат с магнитуд около 4 по скалата на Рихтер и дори в Гърция не могат да доведат до сериозно въздействие върху сградите или върху някакви инфраструктурни съоръжения“, обясни специалистът пред „Фокус“.

„Земетресението не е пряко свързано с България. Движенията, които се извършват още по на юг и са много по-силни в Северно Егейско море, са причина за преразпределяне и в Родопската част. Серес и земите северно от Солун се свързват по някакъв начин с различни планински вериги“, посочи Емил Ботев.

„Серес е с Родопите, от другата страна към Вардарската сеизмична зона отиваме към Беласица, която също е източник на движения. Там имаше земетресение с магнитуд около 5 и нещо през 2009 година. То имаше 2000 след труса, които са с много по-слаб магнитуд и такива, които въобще не се усещат от хората“, припомни проф. Ботев.

- реклама -