Притокът в яз. „Студена“ е повече от разхода

„От началото на месец февруари нивото на яз. „Студена“ се е повишило с около 2 метра, което е около 800 000 кубика вода. От началото на месеца досега притокът винаги е по-висок от оттока на язовира.“ Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред БТВ.

По думите му критичният месец е бил януари, когато нивото на водата е достигнало минимума си.

„Въпрос на броени дни беше да влезем в мъртвия обем и да черпим от основната тръба. Най-хубавото нещо е, че вече се отдалечаваме от тази критичност, която беше през януари. Прогнозата е за валежи, което отново ще увеличи водата в „Студена“, каза още Владимиров.

„Оптимистичните прогнози са, че ако има влажна пролет, в края на сезона може да се говори за много по-облекчен режим на водата, а именно нощен, което няма да затруднява толкова жителите на Перник. В средата на март трябва да започнат тестовете за водоподаването от яз. „Бели Искър“. Тогава ще спре и черпенето на вода от „Студена“, за да може язовирът да започне да се пълни с по-бързи темпове. Вече няма опасност и за рибата в язовира и няма да се стигне до ваденето ѝ“, заяви градоначалникът.

Около 100 м остават, за да се срещнат багерите, които копаят един срещу друг от Перник и от София.

Вчера 100 м преди срещата на изкопите, излиза скала, която не може да се разбие от багерите. Има и още 250 м при включването на тръбата с мрежата на Перник. Общо 350 м остават при изкопани и положени тръби над 13 км.

- реклама -