Наваз Шариф премиер Пакистан съд решение

Принудиха премиера на Пакистан да напусне поста

Върховният съд на Пакистан постанови изключването от парламента на премиера Наваз Шариф заради обвинения в корупция.
Това решение ще го принуди да напусне поста.

Делото срещу министър-председателя е по обвинения по т. нар. панамски досиета, които свързват семейството на Шариф с доходен офшорен бизнес.

„Той е дисквалифициран като член на парламента, така че ще трябва да престане да заема поста на премиер“, заяви съдия Аджаз Афзал Хан.

Съдът също така поиска националното антикорупционно бюро да започне разследване на обвиненията срещу Шариф.

Досега нито един пакистански премиер не е завършвал пълния си петгодишен мандат. По-голяма част от тях са премахнати от поста от армията или заради намеса на Върховния съд. Други са били сваляни от своите партии, принудени да подадат оставка, или са ставали жертва на покушение.

Това е вторият път в 70-годишната история на Върховния съд, когато той отстранява заемащ поста премиер. През 2012 г. тогавашният министър-председател Юсаф Раза Джилани беше отстранен заради отказа си да отвори отново дело срещу тогавашния президент Асиф Али Зардари.

Днешното решение на съда е третият път, в който Шариф е отстранен от поста, преди да свърши мандата си. През 1993 г. той беше свален от тогавашния президент заради обвинения в корупция, а през 1999 г. властта му беше отнета с военен преврат.

- реклама -