Приключи неработната седмица в Русия, свързана с борбата срещу КОВИД, въпреки новите печални рекорди

Русия се върна днес към нормалния живот след една седмица неработни дни за цялата страна, обявени от властите в опит да ограничат разпространението на коронавируса. Федерацията обаче регистрира през този период нови рекордни стойности на заразяването и смъртността, предаде Франс прес.

В Москва и повечето руски градове бяха затворени кафетата и ресторантите, спортните центрове, салоните за красота и магазините за стоки не от първа необходимост.

Повечето руски региони решиха да не продължават тези мерки и само 5 от общо 85, например Новгород на северозапад и Томск в Сибир, ги оставиха в сила за още около седмица.

В събота обаче Русия съобщи за нов денонощен максимум инфектирани – 41 335. В четвъртък, в разгара на неработната седмица, бе отбелязана и максимална смъртност сред болните – 1195 души.

Днес властите информират за 39 400 нови случая и още 1190 починали през последните 24 часа.

До момента Русия е регистрирала официално общо 8 834 495 случая на КОВИД-19 и 248 000 жертви на вируса.

Русия разполага с няколко ваксини собствена разработка, но според официалната статистика са имунизирани изцяло едва 34 процента от 144-милионното население на страната. Широко е разпространено недоверието към местните препарати, посочва АФП.

Източник: БТА

- реклама -