Кеймбриджа Аналитика, Фейсбук, офиси , претърсване, лични данни
Офисът на Кеймбридж Аналитика в центъра на Лондон

Претърсват офиса на Кеймбридж Аналитика в Лондон

Разследващи от британския регулаторен орган за защита на личните данни претърсват офиса на Кеймбридж Аналитика в Лондон.

Това съобщи BBC.

18 служители са влезли в офисите на компанията в центъра на Лондон, малко след като британският върховен съд издаде разрешение за претърсване.

Кеймбридж Аналитика се озова в центъра на огромен скандал за злоупотреба с лични данни на повече от 50 милиона ползватели на Фейсбук по време на кампанията за избор на президент на САЩ и референдума във Великобритания за Брекзит. И двете компании отричат обвиненията.

Изпълняващият длъжността директор на компанията Александър Тейлър заяви, че Кеймбридж Аналитика е била потърсена още през февруари миналата година и оттогава съдейства на властите. Той добави, че всички данни на Фейсбук са били изтрити през 2015 година и сега компанията е подложена на независим одит от трета страна, който да докаже, че няма лични данни в сървърите й.

Разследващите са получили съдебно разрешение за претърсване на всички бази данни и сървъри на Кеймбридж Аналитика.

Ръководителят на комисариата Елизабет Денъм заяви, че се надява да открие дали лична информация е била ползвана по непозволен начин, дали е дадено съгласие за споделяне на данните, какво е направено, за те да бъдат защитени и дали Фейсбук е реагирала адекватно, когато разбира за теча на данните.

- реклама -